Krásná madona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
„Bella Madonna“ v muzeu v Leogangu (Salisburghese)

Krásná madona (italsky Bella Madonna, německy Schöne Madonna) je pojem, který zavedl Wilhelm Pinder roku 1923.[1] Předtím se v Německu od roku 1907 užívalo označení Weicher Stil. Označují se tak sochařská díla provedená v opuce nebo jemnozrnném pískovci z konce 14. a první poloviny 15. století. Centrem Krásného slohu byla Praha, odkud se díla exportovala také do Slezska, Německa a Rakouska.

Dějiny a popis[editovat | editovat zdroj]

„Krásné madony“ znázorňovaly postavu stojící Panny Marie chovající v náručí malého Ježíše. Jde o polychromované kamenné sochy, jejichž vznik je spojen se svatovítskou kamenickou hutí, Jindřichem IV. Parléřem (Jindřichem z Gmündu) a syny Petra Parléře Václavem a Janem. Nejvýznamnějšími anonymními tvůrci byli Mistr Krumlovské madony a Mistr Toruňské madony.

Tento druh tvorby se později rozšířil rovněž v oblasti východních Alp, od jižního Německa přes Rakousko po severní Itálii.[2] Slavným vzorem madon je Krumlovská madona, uložená v Kunsthistorisches Museum ve Vídni a Toruňská Madona, která byla zničena či zcizena koncem II. světové války.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wilhelm Pinder, Zum Problem der "Schönen Madonen" um 1400. Jahrbuch der Preussischen Kunstsammlungen 44, 1923, s. 147-171
  2. De Vecchi-Cerchiari, cit., pag. 6"

Literatura[editovat | editovat zdroj]