Království Ta-li

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Království Ta-li
大理國
 Ta I-ning 9371253 Mongolská říše 
Geografie
Mapa
Čína koncem 12. století
Obyvatelstvo
Státní útvar
monarchie
Vznik
937
Zánik
1253
Státní útvary a území
Předcházející
Ta I-ning Ta I-ning
Následující
Mongolská říše Mongolská říše

Kralovství Ta-li neboli Velké Li (čínsky pchin-jinem Dàlǐguó, znaky zjednodušené 大理国, tradiční 大理國) byl pajský stát v dnešní čínské provincii Jün-nan s hlavním městem Ta-li. Království založil Tuan S'-pching roku 937, zaniklo roku 1253, kdy bylo dobyto armádou Mongolské říše.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Většinu Jün-nanu ovládal od 7. století stát Nan-čao, který zanikl roku 902. Následovaly jej tři krátkodobé státy – Ta Čchang-che (大長和), od roku 928 Ta Tchien-sing (大天興), kterého po několika měsících nahradil Ta I-ning (大義寧).[1] Roku 937 Tuan S'-pching založil stát Ta-li. Kao Šeng-tchaj donutil roku 1095 slabého krále Tuan Čeng-minga k odstoupení a přijetí mnišského stavu, a přejmenoval stát na Ta-čung.

Už následující rok Tuan Čeng-čchun vrátil k moci rod Tuan. V následujícím období, tzv. Pozdního Li (Chou Ta-li, 後大理, či Chou Li-kuo, 後理國) si však rod Kao uchoval rozhodující moc.[1]

Základem hospodářství země bylo zemědělství, produktivní zejména v okolí jezera Tien-čch’. Ta-li bylo významné i výrobou železných zbraní a zbroje, lakových výrobků a vývozem plsti a koní. Důležitou roli hrál obchod s Čínou i státy jihovýchodní Asie. Administrativa byla organizována podle místních tradic vycházejících ze vzoru Nan-čaa. Kulturně byla země silně ovlivněna sungskou Čínou, čínské znaky byly používány k zápisům v čínštině i vlastním jazyku. V zemi kvetl buddhismus.[1]

Roku 1253 bylo Ta-li dobyto mongolskou armádou vedenou Kublajem a připojeno k Mongolské říši. Po dvou desetiletích, roku 1274, na jeho místě Mongolové zorganizovali provincii Jün-nan jako část říše Jüan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kingdom of Dali na anglické Wikipedii.

  1. a b c THEOBALD, Ulrich. Chinaknowledge - a universal guide for China studies [online]. [cit. 2013-05-11]. Kapitola Chinese History - Dali 大理. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]