Královský skotský národní orchestr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královský skotský národní orchestr
Glasgow Royal Concert Hall je místem, kde Královský skotský národní orchestr pravidelně účinkuje
Glasgow Royal Concert Hall je místem, kde Královský skotský národní orchestr pravidelně účinkuje
Základní informace
PůvodSkotsko
Žánryklasická hudba
Aktivní rokyod 1891
Webwww.rsno.org.uk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Královský skotský národní orchestr (anglicky Royal Scottish National Orchestra) je skotský národní symfonický orchestr sídlící v Glasgow. Kromě největšího skotského města účinkuje tento 89členný profesionální sbor pravidelně v dalších skotských městech, jako Edinburgh, Aberdeen, Dundee a také v zahraničí.

Orchestr vznikl roku 1891, pod původním názvem Skotský orchestr, ale profesionálně začal účinkovat od roku 1950. Jako Královský působí od roku 1991. Domácí působiště je Glasgow Royal Concert Hall a zároveň Hala Henryho Wooda taktéž v Glasgow, kde je i nahrávací studio. Během 80. let 20. století byla hlavní a jedinou nahrávací společností orchestru Chandos Records. V současné době je to Naxos Records.

Pod vedením prvního skotského dirigenta Sira Alexandera Gibsona, který zde působil zde v letech 1959-1984, vstoupil orchestr do mezinárodního povědomí. V tomto období se také repertoár sboru specializoval na skandinávské autory, například Fina Jeana Sibelia a dánského skladatele Carla Nielsena. V letech 19261927 u sboru působil i český dirigent Václav Talich.

Ke sboru patří také amatérský pěvecký sbor, který se sborem vystupuje hlavně na území Skotska.

Hlavní dirigenti sboru[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]