Královka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o rozhledně v Jizerských horách. Další významy jsou uvedeny na stránce Královka (rozcestník).
Královka
Rozhledna Královka (r. 2011)
Rozhledna Královka (r. 2011)
Základní informace
Konstrukcekamenná
Kóta paty859 m n. m.
Rok vzniku1907
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký kraj
OkresJablonec nad Nisou
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby23,5 m
Počet schodů102
Stavpřístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Královka (něm. Königshöhe) je jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách stojící na hoře Nekras (859 m) v katastrálním území Janov nad Nisou, necelý kilometr vsv. od Bedřichova. Z rozhledny je za příznivého počasí překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj, Polsko, Německo a Ještěd.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rozhledně a návrší se dříve říkalo Königova vyhlídka či Nekras. Byla postavena roku 1907, celková výška je 23,5 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 20,5 metrů a vede na ni 102 schodů. Nahradila původní, dřevěnou věž, které stála na vrcholku v letech 18881906. Vedle věže byla roku 1934 postavena horská chata s restaurací a ubytováním. V dalších letech bylo k hlavní budově přistavěno několik nevzhledných nádorů a celý areál včetně věže pod vedením různých nájemců začal brzy chátrat. V roce 2013 získala celý areál do vlastnictví společnost KISSES s.r.o., která započala jeho celkovou revitalizaci. Proběhla demolice nevyhovujících budov, započala rekonstrukce hlavní (původní) budovy, kde již vznikla nová, moderní samoobslužná restaurace s terasou, zvaná Královská restaurace. Samotná rozhledna se dočkala zcela nového kabátu,  byl opraven kamenný plášť věže, byla provedena instalace nového ochozu spojující tři strany, rekonstrukce střechy a demontáž a nové citlivější umístění antén. Dále pak bylo opraveno schodiště a vnitřní prostory. Zatím posledním počinem je otevření velkého dětského hřiště.

V budoucnu[kdy?] bude zrekonstruováno ubytování v hlavní budově a vystavěn zcela nový horský hotel. Revitalizace se však dočká i blízké okolí, na návštěvníky a turisty bude čekat venkovní amfiteátr, lesopark s volnočasovými prvky a další.[zdroj?]

Výlety[editovat | editovat zdroj]

Z Bedřichova se dá jít přes takzvaný Viklan až právě na Královku, tam se dá občerstvit v kiosku či právě v Královské restauraci, pak se dá jít zpátky do Bedřichova. Celá trasa měří asi 4,5 kilometru.

Cestovní ruch[editovat | editovat zdroj]

Z Bedřichova poblíž krajského města Liberec vede až k rozhledně s parkovištěm silnička. Nejbližší železniční stanice jsou 8 km daleko v Liberci či Jablonci. Po značených turistických cestách se lemující široké okolí, není těžké areál najít. Vedou tudy jak pěší trasy, tak trasy pro běžkaře i cyklotrasy, které jsou všeobecně známé jako jizerská magistrála.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POHORECKÝ, Vladimír. Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech. Praha: Radioservis a.s., 2000. ISBN 80-86212-10-6. Kapitola Rozhledna na Královce, s. 58. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Radka Vojáčková: Královská Královka, Véčko 3/2014, str. 78-85

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Panoramatický pohled z rozhledny Královka