Král (šachy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šachové kameny
Černý král Král Bílý král
Černá dáma Dáma Bílá dáma
Černá věž Věž Bílá věž
Černý střelec Střelec Bílý střelec
Černý jezdec Jezdec Bílý jezdec
Černý pěšec Pěšec Bílý pěšec
abcdefgh
8
c6 černý křížek
d6 černý křížek
e6 černý křížek
c5 černý křížek
d5 bílý král
e5 černý křížek
c4 černý křížek
d4 černý křížek
e4 černý křížek
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Král může táhnout o jedno pole v libovolném směru.
Bílý a černý král.

Král je nejdůležitější kámen v šachách, neboť smyslem hry je dát mat nepřátelskému králi. Ztráta této figury představuje ztrátu celé partie.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Král je schopen stejného pohybu jako Dáma (svisle, vodorovně a šikmo), avšak pouze o jedno pole na šachovnici a pokud by se svým tahem nedostal do šachu. Ovládá 3 (je-li v rohu) až 8 polí. Je to jediná figura, v kterou se nemůže proměnit pěšec (s výjimkou žravých šachů, kde to možné je).

Šach, mat a pat[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o klíčový kámen, který nelze odstranit standardním způsobem. Pokud protihráč udělá krok, kde by dalším tahem mohl odstranit krále, pak se tato situace nazývá šach a hráč je povinen se z této situace dostat. To může provést tak, že krále posune do bezpečnějšího místa nebo může postavit mezi krále a kámen, který dostal krále do šachu, jiný kámen, případně může soupeřův kámen odstranit.

Situace, kdy se král dostává do šachu a není z něj cesty ven se, nazývá mat (nebo šachmat) a znamená to pád krále a konec hry, prohru toho, kdo mat dostal.

Tah, kdy by se král hráče, jenž tah provádí, dostal do šachu, je podle pravidel zakázaný, nemožný. V šachu naslepo či v bleskovém šachu však znamená prohru.

Sám král obvykle šach a mat dát nemůže, protože tím by se vlastně sám vystavil šachu, což je v rozporu s pravidly. Může se však stát, že po tahu králem vznikne odtažný šach či odtažný mat, král však i v tomto případě de facto pouze umožní šach či mat jiné figuře.

Situace, kdy král šachem ohrožen není, ale hráč nemá možnost žádného tahu v souladu s pravidly, se nazývá pat.

Rošáda[editovat | editovat zdroj]

Zvláštním případem tahu králem je rošáda. Jedná se o jakýsi dvoutah – král postoupí o dvě pole směrem k jedné z věží a příslušná věž ho přeskočí a postaví se vedle něj. Král (na rozdíl od věže) přitom při rošádě nesmí přejít přes protivníkem ovládané pole nebo je-li napaden (tedy v šachu). Tehdy vlastně rošáda není možná.

Reprezentace v počítači[editovat | editovat zdroj]

Ve znakové sadě Unicode je znak U+2654 pro bílého krále (♔) a znak U+265A pro černého krále (♚). Viz též článek Šachové symboly v Unicode.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]