Kozubová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kozubová
Pohled na Kozubovou z Malé Kykuly
Pohled na Kozubovou z Malé Kykuly

Vrchol981 m n. m.
Prominence173 m ↓ Vyšní Kamenitý
Izolace3,4 km → KalužnýSmrčina
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Moravskoslezských Beskyd
Poznámkakaple s rozhlednou
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříMoravskoslezské Beskydy / Lysohorská hornatina / Ropická rozsocha
Souřadnice
Kozubová
Kozubová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kozubová (polsky Kozubowa) (981 m) je hora v povodí Olše. Nachází se 6,5 km západně od Jablunkova. Ve vrcholové části se nachází turistická chata (otevřena roku 1989, architekti: Milada Kučerová a Kamil Zezula) a kaple svaté Anny z roku 1937 s rozhlednou.

Celý kopec je zalesněn především smrkovým porostem, částečně ale i bukem nebo javorem.

Název[editovat | editovat zdroj]

Co se týče původu názvu hory, existuje více domněnek. Jedna z nich vychází z příjmení vlastníka salaše, jež je v memoriálu pobeskydských vesnic ze dne 19. 6. 1687 označena jako „salaš Kozubuw“ (Irena Cichá: Dohady o původu názvu Kozubové. Týdeník „Třinecký hutník“, číslo 36/2013, str. 9). Jiné teorie vycházejí z významu slova „kozub“. Ve slovenštině toto slovo značí „ohniště, krb“, což by mohlo poukazovat na to, že na úbočích hory byly zakládány ohně majitelů stád, kteří tudy v minulosti často převáděli ovce do míst, kde je mohli výhodně prodat. Ve staropolském nářečí pak slovo „kozub“ značí též „ptačí hnízdo“ či „košík“, což by mohlo poukazovalo na rozložitost této hory.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Od západu vedou na Kozubovou dvě turistická stezky. Žlutá vede na Kozubovou z nádraží Jablunkov-Návsí a dále pokračuje na Kamenitý. Z Bocanovic vede přes Malou Kyčeru a Malou Kykulu druhá stezka značená zeleně. Z východu vede modře značená turistická stezka z Košařisk.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]