Kozlov (hrady)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kozlov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapo r. 1290
Zánikpřed r. 1350
Stavebníkneznámý
Další majiteléneznámý
Poloha
AdresaŠtěpánov nad Svratkou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kozlov (hrady)
Kozlov (hrady)
Kozlov (hrady), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Kozlov je komplex dvou hradů, tzv. horního a dolního, nalezneme je nedaleko obce Kozlov, nad obcí Olešnička. O celém komplexu je velmi málo informací. Díky archeologickému výzkumu se zjistilo, že byly obývány od konce 13. století do první poloviny 14. století. Lokalita zřejmě souvisela s krátkodobou obnovou zdejšího dolování stříbrné rudy a jeho ochranou.

Horní hrad[editovat | editovat zdroj]

Horní hrad byl obehnán 7 metrů širokým mělkým příkopem. Archeologickým průzkumem zde byly objeveny základy hranolové věže o rozměrech 9 x 9 metrů. Jiné zbytky po kamenné zástavbě se nenašly. Dnes na místě věže stojí retranslační stanice.

Dolní hrad[editovat | editovat zdroj]

Dolní hrad je vzdálen asi 75 metrů od horního sídla a o 20 výškových metrů níže. Jediná přístupová cesta k dolnímu hradu vedla právě přes horní hrad. Také dolní hrad byl obehnán příkopem. Do dnešních dnů se zde poměrně dobře zachovaly zbytky bočních výběžků zdi, které měli nejspíše statický význam, zpevňující obytnou budovu, vystavěnou na ostrém skalním hřbetu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • L. Poláček, Feudální sídla v povodí Bystřice, Nedvědičky a Bobrůvky ve světle archeologických nálezů. Pravěké a slovanské osídlení Moravy. Brno 1990, s. 418-419.
  • J. Doležel, Kozlov (okr. Žďár nad Sázavou). Přehled výzkumů archeologického ústavu AVČR 1995-96. Brno 1999, s. 424.
  • * H. Jurman, Bystřicko. Tišnov: SURSUM 2000 (s. 294)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]