Kostel svatého Václava (Mutějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava v Mutějovicích
Kostel svatého Václava v Mutějovicích
Kostel svatého Václava v Mutějovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresRakovník
ObecMutějovice
Souřadnice
Kostel svatého Václava (Mutějovice) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
VikariátRakovník
FarnostRakovník
Užíváníbohoslužby v  neděli v 11:00
Zasvěcenísvatý Václav
Specifikace
Délka20 metrů
Šířka10 metrů
Výška9 metrů
Další informace
AdresaMutějovice
UliceVelká Strana
Kód památky23469/2-2682 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého VáclavaMutějovicích je římskokatolický filiální kostel spadající pod rakovnickou farnost. Nachází se v ulici Velká Strana ve středu obce Mutějovice. Je chráněn jako kulturní památka.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o orientovanou omítnutou stavbu s patrovou hranolovou věží nad vstupem na západní straně.

Na východě leží kněžiště za kterým je malá sakristie.Na rozích jsou pilastrové pásy. Hlavní římsa tvoří nad západním průčelím rovný štít v šířce věže. Střecha je kryta taškami, věže plechem.

Stavba má tři vchody, hlavní je v průčelí a boční vedou do kostela a sakristie na jižní straně. V lodi kostela jsou tři páry oken, v kněžišti je jeden pár. Vnitřek kostela je nezdobený s rovným rákosovým stropem. Vzhledem k zanedbanému stavu kostela je nyní podepřen v celé ploše dřevěným lešením.

Velikost lodě je 20m x 10 m, 9 metrů na výšku, od kněžiště je loď oddělena půlkruhovým vítězným obloukem. Kněžiště má rozměry 7,4 x 7 metrů, výšku 8,85 metru.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Výprava je v renesančním slohu z roku 1890 od J. Krejčíka. Na hlavním oltáři je malba sv. Václava v životní velikosti, umístěná mezi svatými Cyrilem a Metodějem v poloviční velikosti. Na bočních oltářích jsou obrazy sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie od F. Sequense. Za hlavním oltářem ve výklencích stojí sochy sv. Vojtěcha a sv. Mikuláše, 90 cm vysoké z druhé poloviny 18. století. Renesanční cínová křtitelnice pochází z roku 1617

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Již od roku 1356 byl farním kostelem. Za husitských bouří přestal být katolickým a stal se jím opět až v roce 1707, opět jako farní. V současné době je kostel využívám pouze k nedělním bohoslužbám a je spravovánRakovníka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-08-26]. Identifikátor záznamu 134473 : Kostel sv. Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]