Kostel svatého Vojtěcha (Broumov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Vojtěcha
Kostel svatého Vojtěcha
Kostel svatého Vojtěcha
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecBroumov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieČechy
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostBroumov
Zasvěcenísvatý Vojtěch
Architektonický popis
ArchitektMartin Allio, Kryštof Dientzenhofer, Kilián Ignác Dientzenhofer
Stavební slohbaroko
Specifikace
Délka50 m
Šířka20 m
Výška30 m
Další informace
Kód památky31494/6-1533 (PkMISSezObrWD) (součást památky Broumovský klášter)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Vojtěcha je benediktinský klášterní kostel v Broumově.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o kostele je z roku 1357, kdy pravděpodobně byla dokončena stavba gotického dvoulodí s polygonálním závěrem kněžiště, velkou hodinovou věží a menší zvonicí při severní straně kněžiště. Původní gotický klášterní kostel byl již zasvěcen svatému Vojtěchovi. Uctívána zde však byla i gotická Madona z poloviny 14. století. Její proslulost umocňovala legenda o tom, že ji klášteru věnoval arcibiskup Arnošt z Pardubic. Za opata Tomáše Sartoria byla zahájena přestavba kostela do barokní podoby podle projektu Martina Allia z Löwenthalu. Přestavba byla za opata Otmara Zinkeho dokončena Kryštofem a Kiliánem Ignácem Dientzenhoferovými, kteří také přestavěli další části kláštera.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Fresky na stropě jsou dílem Jana Jakuba Stevense ze Steinfelsu a zachycují život svatého Vojtěcha. Štukatérská výzdoba je od Tomase a Antonia Soldatiových. Oltářní obrazy v kaplích jsou od Václava Vavřinec Reinera. V sakristii je freska od Antona Felixe Schefflera Oběť Melchizedecha a štukatérská výzdoba od Spinettiho. V knihovně jsou fresky od Jana Karla Kováře a obrazy opatů od Petra Brandla. V refektáři jsou fresky od Jana Karla Kováře, štukatérská výzdoba od Spinettiho a obrazy od Schefflera. Kostel měl ihned po výstavbě 12 oltářů. Hlavní oltář je dílem sochaře J. Brokoffa a M. V. Jäckela, se sochami sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého a s obrazem sv. Vojtěcha. Hodnotná je kazatelna z let 1671–1672, společné dílo řezbáře Jeronýma Kohla, truhláře Matěje Vockingera a malíře Jana Bedřicha Hesse, který vytvořil návrh a provedl zlacení a štafírování.[1]

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se konají v úterý od 17.00 (květen-říjen).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÁCHA, Štěpán; HEISSLEROVÁ, Radka. Ve stínu Karla Škréty. Pražští malíři v letech 1635–1680. Antonín Stevens, Jan Bedřich Hess, Matěj Zimprecht. Praha: Academia, 2017. ISBN 978-80-200-2801-3. , s. 131 a s. 449.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]