Kostel svatého Prokopa (Bezděkov nad Metují)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Prokopa
Kostel svatého Prokopa
Kostel svatého Prokopa
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresNáchod
ObecBezděkov nad Metují
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolický
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostPolice nad Metují
Zasvěcenísvatý Prokop
Datum posvěcení14. srpna 1729
SvětitelOtmar Zinke
Architektonický popis
ArchitektKilián Ignác Dientzenhofer
Stavební slohbaroko
Výstavba17241727
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky35502/6-1496 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Prokopa je římskokatolický kostel v Bezděkově nad Metují. Je chráněn jako kulturní památka a od 1. července 2022 také jako národní kulturní památka.[1] Jako dominanta obce se stal v roce 1999 hlavní částí obecního znaku. Je jedním z broumovské skupiny barokních kostelů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavbu inicioval broumovský opat Otmar Zinke. V kostele sloužil občas mše opat Fridrich Grundtmann, ale teprve po zrušení některých kostelů za Josefa II. zde byla zřízena lokálie fary v Polici nad Metují.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Půdorys kostela je osmiboký s presbytářem situovaným na šířku. V průčelí kostela jsou dvě věže, ale na rozdíl od kostela v Šonově nejsou situované šikmo. Nad lodí je zrcadlová klenba. Freska nad lodí a presbytářem je rokoková.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Na hlavním oltáři je obraz Setkání knížete Oldřicha se svatým Prokopem z roku 1743 od pražského malíře Jana Karla Kováře. V nástavci je obraz svatého Vintíře. Na kazatelně z roku 1752 je znak opata Fridricha Grundtmanna.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Kostel je otevřen pro veřejnost, v neděli a ve čtvrtek se konají pravidelné bohoslužby, konají se koncerty vážné hudby. Působí zde i místní chrámový sbor.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2022-07-02]. Identifikátor záznamu 147289 : kostel sv. Prokopa. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CECHNER, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Broumovském. Svazek XLV.. Praha: Archaelogická komise při České akademii věd a umění, 1930. 352 s. Dostupné online. Kapitola Bezděkov, s. 8-12. 
  • PROKOP, Bohumír; KOTALÍK, Jiří T.; SŮVA, Pavel. Broumovská skupina kostelů : průvodce školou českého baroka v kraji pískovcových skal. Vernéřovice: Modrý anděl, 2007. 37 s. ISBN 978-80-254-6311-6. S. 26–27. (česky, německy, anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]