Kostel svatého Petra a Pavla (Bohdíkov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Petra a Pavla
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresŠumperk
ObecBohdíkov
Souřadnice
Kostel svatého Petra a Pavla (Bohdíkov) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
DiecézeOlomouc
DěkanátŠumperk
FarnostBohdíkov
Statusfarní kostel
Zasvěcenísvátek svatých Petra a Pavla
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1725
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky23097/8-841 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Petra a Pavla v Bohdíkově je barokní stavbou z 18. století. Kostel s ohradní zdí byl v roce 1964 zapsán na seznam kulturních památek.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Bohdíkově stál původně dřevěný kostelík s farou, který však vyhořel v roce 1678. Nový kostel dal postavit v roce 1725 kníže Josef Jan Adam z Lichtenštejna. Pozemek, na kterém kostel stojí, byl močálovitý, proto musel být zpevněn dřevěnými piloty a to tak vysoko, jak je od země k oknům. Věž musela být postavena za apsidu, nikoliv ke vchodu kostela, kde bylo propadnutí země největší. Kostel býval obklopen hřbitovem, který byl zrušen v roce 1892. Od roku 1958 patří kostel společně se zdí, která ohrazovala původní hřbitov, mezi kulturní památky ČR. V letech 1996–2001 prošel kostel celkovou rekonstrukcí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je samostatně stojící jednolodní stavba s podélnou osou ve směru jihovýchod–severozápad. Loď obdélného půdorysu přechází v apsidu, ke které byla přistavěna hranolová věž s cibulovou střechou. Nad vstupem do kostela je osazen kamenný polychromovaný znak Josefa Adama Jana z Lichtenštejna s ústředním reliéfem Řádu zlatého rouna. Průčelí je ozdobeno pískovcovou sochou Madony v horní části rizalitu a po stranách nikami se sochami sv. Petra a Pavla.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Na tabernáklu hlavního oltáře je umístěna poloplastika Madony s dítětem. V závěru kněžiště je zavěšen monumentální obraz duchovních patronů kostela, zn. Josef Ringlhun 1853. Od téhož autora je obraz sv. Josefa na bočním oltáři v lodi.[2]

Nejhodnotnější součástí vnitřního vybavení kostela jsou obrazy barokního uničovského malíře Jakuba Zinka. Čtrnáct obrazů křížové cesty tvoří hlavní výzdobu celého interiéru. Od roku 2006 jsou postupně restaurovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-18]. Identifikátor záznamu 134082 : kostel sv. Petra a Pavla. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. SAMEK, Bohumil. Umělecké památky Moravy a Slezska 1 (A-I). 1. vydání. vyd. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0474-2. S. 78–79. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]