Kostel svatého Jiří (Pozděchov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jiří
v Pozděchově
interiér kostela
interiér kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
OkresVsetín
ObecPozděchov
Souřadnice
Kostel svatého Jiří v Pozděchově
Kostel svatého Jiří
v Pozděchově
Základní informace
CírkevŘímskokatolická
Diecézearcidiecéze olomoucká
DěkanátVsetín
FarnostPozděchov
Zasvěcenísvatý Jiří
Architektonický popis
Výstavba1700/1710
Další informace
Kód památky10345/8-3525 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jiří je jednolodní farní římskokatolický kostel v Pozděchově. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel pravděpodobně stojí na místě staršího kostela. V letech 1700 až 1710 jej zde nechal vybudovat majitel vizovického panství hrabě Prokop Gervas Gollen. Dodnes jej připomíná gollenský erb nad hlavním vchodem do kostela.[2] Od roku 1868 slouží jako farní kostel pro farnost Pozděchov.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Do poloviny 19. století zde byl umístěn pouze pozitiv. Od roku 1858 v kostele sloužily varhany z dílny zlínského varhanáře Antonína Daniela Hanačíka mladšího. Ty byly v 70. letech 20. století vyměněny za nové varhany, které byly původně postaveny pro kostel v Želechovicích nad Dřevnicí (postavil je uherskohradišťský varhanář Josef Hauke v roce 1888). Tamní farnost si totiž v roce 1976 pořídila dvoumanuálové varhany Rieger nové, a proto byl nadbytečný nástroj převezen do Pozděchova.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-09-07]. Identifikátor záznamu 121088 : Kostel svatého Jiří. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b SOCHORA, Pavel. Varhany v děkanátech Vsetín a Valašské Klobouky. Brno, 2009 [cit. 16.6.2016]. 221 s. diplomová. FF MU Ústav hudební vědy. Vedoucí práce prof. PhDr. Petr Macek, CSc.. s. 91. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]