Kostel svatého Jana Evangelisty (Šumperk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jana Evangelisty
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecŠumperk
Souřadnice
Kostel svatého Jana Evangelisty (Šumperk) (Česko)
Základní informace
Církevstarokatolická
FarnostŠumperk
Statusfarní kostel
ZasvěceníJan Evangelista
Architektonický popis
ArchitektK. M. Kattner
Výstavba1914
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
UliceHusitská
Kód památky102280 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jana Evangelisty v Šumperku je v regionu ojedinělá[1] moderní sakrální stavba s prvky secese z počátku 20. století. Dokládá působení Starokatolické farní obce v Šumperku od konce 19. století. Kostel byl v roce 2007 Ministerstvem kultury České republiky prohlášen kulturní památkou České republiky[1], včetně budovy fary a historického oplocení s altánem a dvěma branami.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Starokatolická farní obec v Šumperku byla založena v roce 1899. Kostel byl postaven poté, co starokatolící přišli na počátku 20. století o možnost pořádat bohoslužby v kostele svaté Barbory. Areál kostela s farou se začal stavět na podzim roku 1912, základní kámen ke stavbě vlastního kostela byl položen až 25. března 1914. První bohoslužba se konala již v září téhož roku. Autorem projektu byl vídeňský architekt Clemens Kattner.

Ve druhé polovině 20. století byl kostel uzavřen a objevily se návrhy na jeho zbourání.

Činnost starokatolické farní obce v Šumperku byla obnovena koncem 20. století. V roce 1997 se započalo i s opravami chrámu i fary. Byla položena nová střecha kostela a fary, opraveny krovy, zřízena zahrada. Byly pořízeny nové elektronické varhany, oltář, svatostánek a ambon.[3] V roce 2012 prošla opravou věž kostela. Kostel je také využíván jako alternativní smuteční síň.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Areál[editovat | editovat zdroj]

Pohled na průčelí areálu z jihu

Kostel je stavebně i funkčně propojen s budovou fary, s níž tvoří zhruba půdorys tvaru písmene L. Areál je ohrazen zdí s kamennou podezdívkou bez omítky, která je členěná vnějšími opěrnými pilířky a prolomená otvory se segmentovými záklenky, vyplněnými dřevěným laťkovým plotem. V jihozápadní části jsou dvě zděné brány. Na nároží je postaven válcový altán s helmicovou střechou. Fara je zděná přízemní budova s podkrovím, stavebně rozdělena do dvou částí. V části obdélného půdorysu navazující kolmo na severozápadní stranu kostela je umístěna kancelář. Šikmo na ni navazuje čtvercová budova obytné části. Výrazným prvkem je červená sedlová střecha prudkého sklonu s vikýři na delších stranách.

Kostel[editovat | editovat zdroj]

Kostel je zděná stavba obdélného půdorysu se sníženým pětibokým závěrem na severní straně a hranolovou věží na jižním vstupním průčelí. Celá stavba má kamenný sokl bez omítky. Střecha je sedlová, z obou stran prolomena vikýřem ve tvaru volského oka. Kryta je pálenou taškou bobrovkou. Hladké fasády s bílým nátěrem jsou členěny vysokými okny s půlkruhovými záklenky a kruhovými okny.

Hmota věže mírně předstupuje jižní průčelí, které je rozšířeno pomocí bočních zděných křídel. Vstup na jižním průčelí, k němuž vede několik kamenných stupňů, je zvýrazněn otevřeným přístavkem s plechovou stříškou. Nad stříškou je prolomeno kruhové okno. Ve zvonovém patře je dvojice protáhlých oken a nad nimi ciferníky hodin. Střecha věže v konkávním tvaru je zakončena makovicí a křížem. Z levé strany podvěží se vstupuje na kruchtu a do věže, kde jsou zavěšeny dva nedatované zvony.

Obdélní loď je valeně zaklenuta s táflováním obdélnými kazetovými plochami. Vyvýšené kněžiště je prolomeno třemi okny vyplněnými figurálními vitrážemi. Postavy sv. Jana Evangelisty, Ježíše Krista a sv. Pavla jsou rámovány geometrickými ornamenty. Nad nimi visí velký kříž s tělem Ježíše Krista. Na čelní ploše vítězného oblouku je nástěnná malba s motivem Nanebevstoupení Krista. Na jižní straně lodi stojí na dvou dřevěných hranolových pilířích celodřevěná kruchta.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášen za KP. S. 2. iispp.npu.cz [online]. Ministerstvo kultura 4eské republiky, 2007-02-26 [cit. 2023-05-28]. S. 2. Dostupné online. 
  2. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-11-23]. Identifikátor záznamu 477986741 : kostel starokatolický sv. Jana Evangelisty. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. KOPEČNÝ, Pavel. Původní starokatolické kostely. 1. vyd. Vizovice: Pavel Kopečný, 2010. ISBN 978-80-254-7617-8. S. 51–53. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech. Moravy a českého Slezska- Zdeněk R. Nešpor, vydal KALICH Praha1, 1. vydání , 2009, str. 456, ISBN 978-80-7017-129-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]