Kostel svatého Jakuba Staršího (Letařovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel sv. Jakuba Staršího v Letařovicích
Kostel svatého Jakuba Staršího s kostnicí
Kostel svatého Jakuba Staršího s kostnicí
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký kraj
OkresLiberec
ObecLetařovice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátliberecký
FarnostČeský Dub
Statusfiliální kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníJakub Starší
Architektonický popis
Výstavba1695
Specifikace
Stavební materiálkámen a zdivo
Další informace
Kód památky18493/5-4302 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filiální kostel sv. Jakuba Staršího v Letařovicích, patřící do farnosti Český Dub, je původně gotická stavba poprvé připomínaná roku 1363, zbarokizovaná v roce 1695.[1] Z původního kostela se však zachovaly obvodové zdi ze druhé poloviny 14. století a zbytky středověkých nástěnných maleb. Ve 14. století byl kostel farním, zdejší farnost zanikla po roce 1623. V 70. letech 16. století byl kostel opatřen renesanční fasádou zdobenou psaníčkovými sgrafity.

Kolem kostela se rozprostírá hřbitov, kam byly pohřbíváni obyvatelé malých vesnic spadajících pod letařovickou lokáliiHradčan, Letařovic, Trávníčku, Klamorny, Slavíkova, Dehtár, Chvalčovic a dalších. V rohu hřbitova se nachází kostnice s oltářem sestaveným z lidských lebek a kostí z konce 18. století. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Vzácným prvkem kostela je dřevěný kazetový strop složený z 91 čtvercových polí, z nichž 60 je vyzdobeno figurálními malbami neznámého lidového umělce z roku 1722, které zobrazují zejména legendu o sv. Jakubu Starším, ale také kostel sv. Jakuba ve Vídni, katedrálu sv. Jakuba Staršího ve španělském městě Santiago de Compostela a samotný kostel v Letařovicích. Původní oltář tvořený křídlovou archou z doby Vladislava Jagellonského s obrazem zasazeným do bohatě vyřezávaného rámu z počátku 18. století, který je mistrovskou prací z počátku 18. století, byl na začátku 20. století převezen do Národního muzea v Praze. V inventáři kostela byla i kamenná gotická křtitelnice. V roce 1733 nebo 1734 došlo k přístavbě hranolové věže se zvonicí. Kostelní varhany postavil roku 1875 Josef Prediger, romantizované 1890 Josefem Kobrlem.[3]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001 byla obnovena tradice zdejších svatojakubských poutí, které se konají na malém prostranství před vstupem na hřbitov. V roce 2007 byl kostel vyloupen, odcizeny byly dřevěné pozlacené ozdoby z hlavního oltáře a část dřevěné kazatelny.

Duchovní správci kostela jsou uvedeni na stránce: Římskokatolická farnost – děkanství Český Dub.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 41. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-10-01]. Identifikátor záznamu 129207 : Kostel sv. Jakuba, Letařovice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. TOMÍČEK, Jan. Varhanáři Predigerové, Semily: Tiskárna Gloss, 2013, ISBN 978-80-260-5406-1, s. 78.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]