Kostel svatého Václava (Tišnov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava
v Tišnově
Kostel svatého Václava
Kostel svatého Václava
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBrno-venkov
ObecTišnov
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáttišnovský
FarnostTišnov
Zasvěcenísvatý Václav
Další informace
UliceKostelní
Kód památky33392/7-1032 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Václava je římskokatolický chrám ve městě Tišnov v okrese Brno-venkov. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem tišnovské farnosti a zároveň děkanským kostelem tišnovského děkanátu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní gotická stavba z druhé poloviny 15. století stojí na vyvýšeném místě na východním okraji historického jádra města, na místě staršího dřevěného kostela, o němž je první písemná zmínka z roku 1239. V 18. století byl chrám zbarokizován. Kostelní věž čtvercového půdorysu byla původně samostatně stojící hláska ze čtyřicátých let 16. století, součástí kostela se stala až při stavebních úpravách v letech 1846–1853, kdy došlo k prodloužení chrámové lodi asi o 10 metrů, přístavbě mariánské kaple (na jižní straně) a oratoře, vestavbě nové kruchty a úpravě přízemí na Boží hrob (ten však byl později zrušen). V prvním patře věže se zachovala gotická žebrová klenba.

Nejstarší kostelní zvon je z roku 1666, největší z roku 1672 (900 kg), dále jsou zde ještě dva zvony z roku 1956. Obrazy svatého Václava na hlavním oltáři a svatého Cyrila a Metoděje na postranním oltáři namaloval vídeňský nazarénský malíř Ignatz Dullinger na náklady JUDr. Jana Dvořáčka, tišnovského rodáka a zemského poslance. Před kostelem se zachoval zbytek zdi kostelního opevnění se střílnami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-05-20]. Identifikátor záznamu 145034 : Kostel sv. Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]