Kostel svatého Mikuláše (Ludgeřovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Mikuláše
v Ludgeřovicích
kostel svatého Mikuláše s farou
kostel svatého Mikuláše s farou
Místo
ObecLudgeřovice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
DiecézeOstrava-Opava
DěkanátHlučín
FarnostLudgeřovice
Statusfarní kostel
Zasvěcenísvatý Mikuláš
Architektonický popis
Stavební slohnovogotický
Výstavba1906–1907
Specifikace
Výška75 m (věž)
Další informace
Kód památky24403/8-2552 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Mikuláše v Ludgeřovicích je novogotický římskokatolický kostel postavený v letech 19061907. Kostel včetně fary a bývalých hospodářských budov, dnes Domova sv. Mikuláše pro seniory, je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Je farním kostelem římskokatolické farnosti Ludgeřovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel vznikl na popud faráře Aloise Bitty. Projektantem i stavitelem byl Josef Holuscha z Dolního Benešova. Slavnostní položení a posvěcení základního kamene se konalo 15. srpna 1906. Základní stavba trvala 17 měsíců. Všechny práce byly prováděny ručně, materiál byl dopravován koňskými povozy. Nově postavený kostel posvětil 18. listopadu 1907 pomocný biskup olomoucký ThDr. Karel Wisnar. V roce 1909 byl instalován hlavní oltář svatého Mikuláše a dva boční oltáře – svaté rodiny a svaté Barbory. Všechny tři vytvořil akademický sochař Georg Schreiner z Řezna. Stejný autor v roce 1909 dodal i čtrnáct obrazů křížové cesty. Podle návrhu tohoto sochaře byly zhotoveny v roce 1932 a do kostela dodány varhany z krnovské firmy Rieger-Kloss a také o rok později hlavní mosazný osmiboký lustr. Malířskou figurální výmalbu kostela zhotovil v létech 1925–1926 akademický malíř Philipp Schumacher z Mnichova, dekorativní malby profesor Trauer ze Znojma.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednolodní stavbu postavenou z režných a glazovaných cihel. Loď uzavírá polygonální kněžiště, po stranách kněžiště jsou sakristie a skladiště, v patře nad nimi na každé straně oratoř. Nad kostelem se tyčí 75 metrů vysoká hranolová věž se zvonicí, ve které jsou čtyři zvony.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-09-05]. Identifikátor záznamu 135467 : kostel sv. Mikuláše. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PLAČEK, Vilém; PLAČKOVÁ, Magda. Ludgeřovice v sedmi staletích. Ludgeřovice ; Háj ve Slezsku: Obecní úřad Ludgeřovice ; František Maj, 2003. 373 s. ISBN 80-86458-12-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]