Kostel svatého Linharta (Hlavice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Linharta
v Hlavici
Kostel sv. Linharta s farou za kostelem a školou vlevo od kostela
Kostel sv. Linharta s farou za kostelem a školou vlevo od kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
okresLiberec
ObecHlavice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátliberecký
FarnostHlavice
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o Noci kostelů
Zasvěcenísvatý Linhart
Architektonický popis
Výstavba17481759
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihly a zdivo
Další informace
Kód památky26169/5-4277 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Linharta v Hlavici[p 1] je pozdně barokní sakrální stavba stojící na volném prostranství na nejvyšším místě o samotě (na vrchu zvaném Hlava, odtud Hlavice[1]), spolu se školou a farou východně od osady. Kostel byl vyhlášeným poutním místem, kde se shromažďovali poutníci se svým domácím zvířectvem, aby zažehnali zvířecí mor. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2] Kostel je součástí barokního poutního areálu spolu s farou, sýpkou a sochou sv. Linharta.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel stojí na místě starší svatyně zmiňované již ve 14. století, která byla zbořena za husitských válek.[3] V roce 1747 zasáhla široké okolí obce velká epidemie zvířecího moru, která se vyhnula pouze hlavické farnosti.[3] To dalo zřejmě podnět ke stavbě kostela mezi lety 17481759.[4] Od těchto dob se zde konala procesí ke sv. Linhartu, ochránci dobytka. Procesí dala základ slavným hlavickým poutím, jejichž atmosféru popsala ve svých románech i Karolína Světlá.[3] Dnes je stavba farním kostelem a také poutní svatyní.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kostel s budovou školy vlevo

Pozdně barokní jednolodní obdélný kostel, vyzděný z pískovcových kvádrů, se středním rizalitem na obou stranách s obdélným kněžištěm a hranolovou věží zakončenou šindelem krytou cibulovou bání v průčelí.[4] Věž je členěna lizénami se segmentovými okny. Ve věži je předsíň. Valbové střechy kostela a sanktusník nad presbytářem kryjí plechové šablony. Průčelí člení pole světle zelené barvy orámovaná bílými lizénovými rámci. Okna kostela jsou segmentově zakončená. Hlavní vstup na západním průčelí a vstupy, které se nalézají na bočních stranách lodi lemují profilovaná pískovcová ostění s uchy osazená barokně tvarovanými dvoukřídlými dveřmi. Na presbytář navazuje ve východním směru nízká sakristie.[3] Všechno je sklenuto plackami na ořímsovaných pilastrech.[4]

Vybavení kostela[editovat | editovat zdroj]

Zařízení kostela je vesměs rokokové. Hlavní oltář je rokokový, rámový, nesený anděly s obrazem sv. Linharta od J. Maschka z roku 1894. Na brankách jsou rokokové sochy dvou dominikánských světců. Na bočních oltářích Panny Marie a sv. Josefa jsou rokokové panely s prostředními obrazy, jejichž autor není znám. Kazatelna je rokoková z roku 1760 s reliéfní kartuší. Kalichová křtitelnice je rokoková. Historicky pozoruhodný je obraz morového procesí z Mnichova Hradiště do Hlavice z roku 1748, který však bývá hodnocen jako výtvarně slabý. V kostele jsou také dva obrazy – sv. Josefa a sv. Anny v Raabově slohu ze 2. poloviny 18. století, které jsou považovány za výtvarně kvalitnější než předchozí obraz morového procesí.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Socha sv. Linharta v Hlavici

Socha sv. Linharta[editovat | editovat zdroj]

Před kostelem se nachází socha sv. Linharta. Světec Linhart (patron domácího dobytka) je obklopen emblémy: polopostavami koně, býka, kozy a ovce. Socha stojí na konkávním soklu zdobným reliéfem zobrazujícím světcovy zázraky. Jedná se o umělecky kvalitní polychromovanou práci pocházející z období kolem roku 1740 se silným ohlasem slohu Matyáše Brauna. Před kostelem se nachází také socha sv. Jana Nepomuckého. Na hranolovém soklu, na němž stojí socha světce, je reliéf zobrazující Zpověď královny (Žofie). Jedná se o obvyklé sochařské dílo z období okolo roku 1740.

Fara[editovat | editovat zdroj]

Budova fary v Hlavici

Jihovýchodně od kostela na čp. 2 se nachází fara, která je ke kostelu obrácena svým západním okapovým průčelím. Jedná se o jednoduchou patrovou stavbu postavenou na obdélném půdorysu. Má valbovou střechu krytou eternitovými šablonmi. Fasádu s hladkou omítkou pokrývá v patře pobití z dřevěných řezaných šindelů. Okenní otvory v přízemí lemují pískovcová ostění. Menší obdélné okenní otvory hospodářských prostor doplňují jednoduché kované mříže. Vstupy do průchozí síně jsou rámovány profilovanými pravoúhlými pískovcovými portály s nadpražnímí světlíky. K severozápadnímu průčelí přiléhá část omítané ohradní zdi vyzděné z lomového kamene.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Stavební parcela číslo 1, 2/1 a pozemková parcela číslo 702/9.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 41. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-12-06]. Identifikátor záznamu 137330 : Kostel sv. Linharta s farou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. a b c d e f OUHRABKA, Martin. Soupis nemovitých kulturních památek v libereckém kraji (A-Le). Liberec: Národní památkový ústav, 2010. 272 s. Dostupné online. ISBN 978-80-903934-2-4. S. 141–142. 
  4. a b c POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech A/J, sv. I.. Praha: Academia, 1977. 644 s. S. 378. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]