Kostel svatého Josefa (Dolní Dvůr)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Josefa
Kostel svatého Josefa
Kostel svatého Josefa
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecDolní Dvůr
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
DiecézeKrálovéhradecká
VikariátJilemnický
FarnostVrchlabí
Zasvěcenísvatý Josef
Datum posvěcení11. listopad 1806
SvětitelMaria Tadeáš Trauttmansdorff
Architektonický popis
Stavební slohklasicismus
Výstavba21. října 180211. listopadu 1806
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Josefa v Dolním Dvoře je klasicistní v centrální části obce Dolní Dvůr, při soutoku Malého Labe a Kotelského potoka. Kolem kostela prochází turistická žlutá značka z Horního Lánova na Klínové Boudy.

Historie kostela[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem kostela je kaplička sv. Michaela archanděla z 16. století, postavená tyrolskými horníky, které sem přivedl majitel zdejšího panství Kryštof Gendorf z Gendorfu.

Obec Dolní Dvůr, která měla více než tisíc obyvatel, byla přifařena k Lánovu a cesta na bohoslužbu byla dlouhá a časově i fyzicky náročná, pro starší obyvatele nemožná. Až v roce 1802 povolil císař zřízení samostatné lokálie a výstavbu kostela. Kostel byl postaven v letech 1802-1806 na místě zaniklé rudné huti, ve které byla těžba ukončena v roce 1790. Ještě nevysvěcená hrubá stavba posloužila v roce 1804 bohulibému poslání, když v ní byla vydávána pro chudé tzv. Rumfordská polévka (1 žejdlík hrstkové polévky a půl libry (400g) chleba na osobu a den). Vysvěcen byl na sv. Martina, 11. listopadu 1806, biskupem královéhradeckým. Patronem a investorem stavby byl náboženský fond, vrchlabská vrchnost darovala na stavbu stavební materiál a obyvatelé Dolního Dvora přispěli vlastní prací. Zasvěcen byl sv. Josefu na počest patronky výstavby – hraběnky Josefíny Černín-Morzinové V 19. století byl kostel postupně vybavován, byly pořízeny věžní hodiny a bronzové zvony. Varhany firmy Rieger s 7 registry a 309 píšťalami byly pořízeny roku 1905 a opraveny roku 2001. Původních pět bronzových zvonú o váze 11–321 kg bylo zrekvírováno za 1. světové války, nahrazeny byl v roce 1921 zvonem litinovým, odlitým v Broumově. Okenní vitráže – Panna Maria a narození Ježíše Krista byly věnovány roku 1901 hraběnkou Morzinovou a farářem Proschwitzerem, třetí vitráž sv. Josef věnoval v roce 1905 Růžencový spolek.

Opravy kostela[editovat | editovat zdroj]

Obnoven byl kostel v letech 1932, kdy byla provedena rozsáhlá vnější rekonstrukce a měděná střecha. Opravy byly prováděny ze sbírek a darů. Další rekonstrukce po roce 1990 byla financována státních a církevních prostředků, ze soukromých darů (rodina Smejkalova), sbírek a finančně se podíleli i původní němečtí obyvatelé Dolního Dvora – Niederhofu.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní klasicistní stavba s plochým stropem. Presbytář je polygonální, vížka nad průčelním štítem bedněná. Vnějšek je zdoben nahazovanými lizénami. Kruchta dřevěná, hlavní oltář pseudorománský, boční oltáře s původními obrazy.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Před kostelem jsou sochy sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého, které jsou darem vrchlabských měšťanů a byly vytvořeny v roce 1822 vrchlabskými kameníky.

Zvonkohra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 byla z poslední vůle paní Anny Aleny Kyšerové instalována a vysvěcena zvonkohra z dílny paní Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova. Hraje denně v 10.00 a 17.00, o víkendu i v 12.03, různé melodie ve čtyřech ročních obdobích a o Vánocích.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné bohoslužby se zde nekonají.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]