Kostel svatého Jiří (Chlum)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jiří v Chlumu
Pohled na kostel od jihovýchodu
Pohled na kostel od jihovýchodu
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký kraj
OkresČeská Lípa
ObecChlum
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátčeskolipský
FarnostPavlovice
Statusfiliální kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o Noci kostelů
Současný majitelobec Chlum
Zasvěcenísvatý Jiří
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1739–1740
Specifikace
Délka30 metrů
Šířka17 metrů
Umístění oltářena východ
Stavební materiálkámen a zdivo
Další informace
AdresaChlum, 472 01 Doksy
Kód památky20434/5-2987 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jiří je filiální barokní kostel v obci Chlum nedaleko Dubé v jižní části okresu Česká Lípa. Kostel, který stojí uprostřed návsi na výšině,[1] je od roku 1965 je chráněný jako kulturní památka.[2]Kostel přináleží v rámci litoměřické diecéze k římskokatolické farnosti Pavlovice.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kostel sv. Jiří v Chlumu z Vysokého vrchu

Předchozí kostel je zmiňován v Chlumu v roce 1293.[1] Tento „první“ kostel byl filiální k faře v Bezdězu. Poté, co král Václav II. daroval Chlum svému vazalovi Hynkovi z Dubé, vyňal roku 1293 biskup Tobiáš z Bechyně chlumský kostel z bezdězské farnosti a dosadil do něj faráře. Když byla později samostatná plebánie zrušena a kostel byl jako filiální spravován z fary v Pavlovicích. V pobělohorské době patřil kostel nějaký čas do farnosti Doksy, a kolem roku 1650 do farnosti Česká Lípa. Roku 1670 se vrátil do farnosti Pavlovice, kam patří i ve 21. století. Samostatnou matriku vedl Chlum od roku 1673. Nový, stávající kostel nechal postavit v letech 17391740[4] Jan hrabě Kounic, z české větve Kouniců. V roce 1863 byla ke kostelu přistavěna z pískovcových kvádrů nová věž[4] se zvonicí, která nahradila původní zchátralou dřevěnou.[1] Kostel náleží pod duchovní správu Římskokatolické farnosti Pavlovice. V katalogu litoměřického biskupství je uveden jako filiální kostel sv. Jiří v Chlumu.[5] Od počátku 20. století zde byly bohoslužby slouženy kaplany z Pavlovic, střídavě v Chlumu a Drchlavě. Od konce druhé světové války až do konce 20. století kostel chátral. Většina zařízení byla postupně zničena nebo rozkradena a kostel byl uzavřen. Kostel začal být postupně obnovován až na počátku 3. tisíciletí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel zasvěcený svatému Jiří je jednolodní, obdélný se segmentově uzavřeným presbytářem a hranolovou věží před západním průčelím. Stěny jsou zevně členěny lizénovými rámci a okny uzavřenými segmentem, uvnitř pilastry, v lodi zcela plochými, v presbytáři mohutnými trojbokými. Presbytář má v klenbě českou placku s konchou. Loď je zřejmě sklenuta valeně. Kruchta spočívá na třech arkádách, které nesou dva pilíře.[1]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Ještě na počátku 60. let 20. století zde bylo vnitřní vybavení. Zpráva o vybavení z tohoto období uvádí: oltář je raně barokní z doby kolem roku 1670. Je portálový s obrazem sv. Jiří, zřejmě od V. Richtera z Doks, který jej namaloval kolem roku 1740. V nástavci oltáře se nachází obraz Nejsvětější Trojice. Po stranách oltáře nad brankami je socha sv. Václava (dílo ve stylu německé renesance) a socha sv. Floriána. Obě sochy jsou z období kolem roku 1700. Levý boční oltář sv. Prokopa zdobí rozvilina s páskou z období kolem roku 1710. Je na něm obraz z téhož období. Pravý oltář Immaculaty je rokokový z obdodí kolem roku 1740 s o obrazem z téhož období. Kazatelna je barokní z období kolem roku 1700. Ve výklenku presbytáře je gotická, nově polychromovaná řezba Madony z období po roce 1400,[1] která se dochovala jako torzo a byla přesunuta do depozitáře litoměřické diecéze. V 90. letech 20. století bylo vnitřní vybavení vypleněno a po roce 2000 je kostel téměř bez vnitřního zařízení. V roce 2003 byl uklizen, byl do něj instalován provizorní oltář a byly zde obnoveny bohoslužby, které se konaly příležitostně 1x měsíčně v letním období.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech A/J. Svazek I. Praha: Academia, 1977. 644 s. Kapitola Chlum /Česká Lípa/, s. 499. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-13]. Identifikátor záznamu 131264 : Kostel sv. Jiří. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Filiální kostel sv. Jiří, Chlum [online]. [cit. 2023-07-13]. Dostupné online. 
  4. a b DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 55. 
  5. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. Kapitola 1288 Pavlovice, s. 153. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]