Kostel svatého Jana Křtitele (Janské Lázně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jana Křtitele
Kostel svatého Jana Křtitele v Janských Lázních
Kostel svatého Jana Křtitele v Janských Lázních
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníJan Křtitel
Další informace
AdresaJanské Lázně, ČeskoČesko Česko
UliceHorní promenáda
Kód památky12525/6-5657 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jana Křtitele v Janských Lázních stojí při cestě z náměstí k dětské léčebně Vesna a byl zbudován v 19. století. Od roku 1993 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Stavební podoba kostela a zařízení[editovat | editovat zdroj]

Kostel je novogotická stavba připomínající svým stylem poněkud kostely na anglickém venkově. Skládá se z obdélné lodi, zhruba čtvercového presbytáře s přilehlou sakristií a samostatně přístupnou věží. Takto situace kostela připomíná písmeno „U“. Loď i presbytář mají novogotické trámové stropy, hlavní oltář nese obraz sv. Jana Křtitele, na epištolní straně (z pohledu od vchodu napravo) je mariánský oltář mající podobu novogotické archy. Jeho protějškem je socha Božského srdce Páně. Po stěnách lodi jsou rozvěšeny obrazy křížové cesty, rovněž novogotické. Kazatelna je šestihran stojící na dřevěném sloupku. Na kruchtě jsou varhany, rovněž novogotické.

Kostel v dnešní době[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl v nedávné době upraven pro bezbariérový přístup, v roce 2005 byl povýšen na farní kostel (dříve byl filiálkou farnosti Svoboda nad Úpou). Bohoslužby jsou v neděli v 9:30 a ve čtvrtek v 16:00.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-03-29]. Identifikátor záznamu 119991 : Kostel sv. Jana Křtitele. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]