Kostel svatého Jakuba Většího (Dalečín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jakuba Většího
v Dalečíně
Kostel svatého Jakuba Většího
Kostel svatého Jakuba Většího
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresŽďár nad Sázavou
ObecDalečín
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátŽďár nad Sázavou
FarnostDalečín
Statusfarní kostel
ZasvěceníJakub Starší
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavbapřed r. 1358
Další informace
Kód památky34359/7-3993 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jakuba Většího stojí na kopečku nad obcí Dalečín. Původně gotický kostel sv. Jakuba Většího je poprvé připomínán v roce 1358. Kostel, který byl v letech 17421746 barokně přestavěn, je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

V kostele, v přízemí věže, se zachovaly zbytky nástěnných a nástropních maleb ze sklonku 14. století. V roce 1940 byly renovovány, zachovalá je především freska sv. Kryštofa. Ostatní představují výjevy z Kristova života od Zvěstování a Narození až po Poslední večeři a meditaci na hoře Olivetské. Nápis z roku 1588 nad bývalým vchodem byl zabílen v roce 1976. Největší zvon na věži, zvaný Jakub, odlil roku 1561 zvonař Adam z Velkého Meziříčí (nápis: tento swon gest dielal Adam swonarz z Mezreczi ke cti a chwale panu Bohu a k swolani k slovu Bozimu). Ještě starší zvon má už nápis nečitelný, nejmladší zvon je z 18. století. Kolem kostela je hřbitov s řadou zachovalých železných křížů.

Z 2. poloviny 13. století, tedy z doby založení kostela, se zachoval presbytář v podvěží kostela a boční zdi bývalé kostelní lodi (presbytáře nynějšího kostela). Presbytář (rozměry – 4,7 x 4,5 m) je přímo uzavřený, klenutý valenou klenbou. Loď téměř čtvercového půdorysu (7,5 x 7,2 m) má zazděný lomený jižní vchod, nad vchodem se nacházejí dvě zazděná okna s široce rozevřenými špaletami. Nad bývalým presbytářem byla při přestavbě postavena věž s oblými nárožími a cibulovitou střechou, s válcovým schodištěm. Stará loď byla změněna v presbytář, přistavěna nová loď se západním a jižním vchodem s předsíní. Z ní bylo zřízeno schodiště na nový zděný kůr, jenž nahradil původní dřevěný.

Dnešní klasicistní podoba kostela pochází z roku 1805. V letech 19401941 došlo k postavení nové sakristie. Ve starém presbytáři byly obnoveny středověké malby a místo bylo celkově upraveno tak, aby mohlo být přístupné. Ke kostelu dnes vede 102 schodů, které lemuje Křížová cesta v podobě dřevěných sloupků s křížkem a s obrázkem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-10]. Identifikátor záznamu 146075 : kostel sv. Jakuba. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GRMELA V.: K dějinám Jimramova, Dalečína a Vítochova. Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, 1996 (s. 12–17)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]