Kostel svatého Ignáce z Loyoly (Jihlava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Ignáce z Loyoly
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátJihlava
Farnostu sv. Jakuba, Jihlava
ZasvěceníIgnác z Loyoly
Další informace
AdresaJihlava, ČeskoČesko Česko
Kód památky16995/7-4877 (PkMISSezObrWD) (součást památky jezuitská kolej v Jihlavě)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kostel sv. Ignáce

Římskokatolický kostel svatého Ignáce z Loyoly v Jihlavě se nachází v rohu Masarykova náměstí. Do roku 1994 se v něm nacházel Přemyslovský krucifix, ale po restaurování byl přemístěn do Strahovského kláštera v Praze. Cenný hodinový stroj věžních hodin pochází z roku 1636. Varhany postavil roku 1732 jezuitský bratr laik Tomáš Schwarz. Součástí kostela je také Jezuitská kolej.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Ignáce z Loyoly vznikl původně v jihlavském hostinci Samuela Štubika na Hluboké ulici. Byl používán hlavně z důvodů švédské okupace, neboť si jezuité nemohli dovolit opravdový kostel. Kolem roku 1670 už však kostel chátral, tak se jezuité rozhodli postavit nový, protože se v něm už nemohly konat bohoslužby. Výstavbu nového kostela zahájil v letech 16831689 italský stavitel Jacopo Brascho, který měl vypracovat projekt a provést stavbu základů kněžiště a sakristie a to ve vlastní režii. Stavba byla financována lékařem a jihlavským měšťanem Petrem Šmilauerem.

Autorem rozměrné nástropní fresky je Karel František Tepper (1717), ilusivní oltář je dílem Adama Lauterera, Josefa Kramolina a Františka Moldingera, obraz sv. Apollonie namaloval František Österreicher.

Průčelí chrámu zdobí plastiky světců. V horní řadě zleva to jsou sv. Alois, sv. Ignác z Loyoly, sv. František Xaverský a sv. Stanislav Kostka, v prostřední řadě sv. Josef a sv. Jan Křtitel, v dolní řadě pak sv. Petr a sv. Pavel, mezi nimi pod balkonem je soška Panny Marie.

Cenné věžní hodiny byly na štít fasády instalovány na konci 18. století. Jejich unikátní hodinový stroj pochází z roku 1636. Za válek byly zrekvírovány všechny původní zvony. V současnosti má kostel pouze dva odbíjecí cimbály, darované kostelu roku 2021.

Kostel byl vysvěcen roku 1740.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]