Kostel svatého Bedřicha (Bílá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bedřicha
v Bílé
Průčelí kostela
Průčelí kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
OkresFrýdek-Místek
ObecBílá
Souřadnice
Kostel svatého Bedřicha v Bílé
Kostel svatého Bedřicha v Bílé
Kostel svatého Bedřicha v Bílé, Česko
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézeostravsko-opavská
DěkanátMístek
FarnostOstravice
Zasvěcenísvatý Bedřich
Datum posvěcení1875
Architektonický popis
ArchitektAntonín Kybasta
Výstavba18731874
Další informace
Kód památky26412/8-613 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bedřicha se nachází v obci Bílá, v okrese Frýdek-Místek. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel nechal v letech 18731874 vystavět olomoucký arcibiskup kardinál Bedřich Egon Lanthrabě z Fürstenberka a její realizací pověřil Antonína Kybastu, hlavního arcibiskupského stavitele. Věřící z Bílé do té doby museli docházet do Ostravice. Jako inspirace posloužil kostel vystavěný v tzv. severském či švédském stylu pro světovou výstavu ve Vídni.

Původní kostel, k jehož vysvěcení došlo v roce 1875, byl o něco menší než ten současný. V roce 1911 se stal farním kostelem a došlo k přístavbě sakristie, kůru a věže. Zároveň byla celá stavba vyzvednuta na kamenný sokl.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o trojlodní dřevěnou stavbu na zalamovaném půdorysu. Centrální obdélnou loď zakončuje trámový strop, na hlavní průčelí přisedá věž se štíhlými okny a jehlanem, zakončeným makovicí a křížem. Věž i střechu pokrývá ručně štípaný šindel.

Při stavbě kostela byla použita na české poměry neobvyklá konstrukce zvaná stavkirche, rozšířená především v Norsku v 11. století. Horní okna v kostela jsou vitrážová, dolní v roce 1945 nahradila křížová cesta, zhotovená leptáním skla.

Vnitřní sloupy byly vytvořeny z jednoho kusu dřeva, v prvním patře nesou galerii, v bocích se slepými arkádami. V zadní části je umístěn chrámový kůr s trojicí otevřených arkád. Varhany z roku 1924 pochází od Vojtěcha Káše z Brna. Ve střední části chrámové lodi přerušují galerie boční vchody s předsíňkami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-14]. Identifikátor záznamu 137587 : kostel sv. Bedřicha. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]