Kostel svatého Bartoloměje (Napajedla)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje
Kostel svatého Bartoloměje v Napajedlích]
Kostel svatého Bartoloměje v Napajedlích]
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníBartoloměj
Další informace
AdresaNapajedla, ČeskoČesko Česko
Kód památky19165/7-2003 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bartoloměje je kostel v Napajedlích. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Bartoloměje v Napajedlích byl vystavěn v letech 1710-1712. Nechal ho postavit tehdejší majitel napajedelského panství Adam Jáchym z Rottalu. Vysvěcen byl až v roce 1741 olomouckým biskupem Jakubem Arnoštem. Kostel nebyl první církevní stavbou ve městě, původní kostel sv. Bartoloměje stával hned vedle napajedelské fary, poblíž tržiště a radnice, ten ale nevyhovoval kapacitou a proto byl zbourán a vystavěn byl nový nesoucí stejný název jako ten minulý, kostel svatého Bartoloměje.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Nejstaršími památkami v kostele jsou dva renesanční náhrobky Bedřicha a Bartoloměje ze Žerotína zasazené ve zdi po stranách hlavního vchodu, které byly přeneseny z původního kostela. Další náhrobky jsou vsazeny v podlaze pod novodobou dlažbou, z části zakryty lavicemi. V první třetině pravé části kostelní lodi je vchod do krypty, v současné době nepřístupné, kam byly údajně přeneseny také ostatky sedmi pánů ze Žerotína a dvou Vartemberků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-06-02]. Identifikátor záznamu 129908 : Kostel sv. Bartoloměje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]