Kostel Všech svatých (Rájec-Jestřebí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Všech svatých
v Rájci-Jestřebí
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBlansko
ObecRájec-Jestřebí
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátblanenský
FarnostRájec nad Svitavou-Jestřebí
ZasvěceníVšech svatých
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Výstavba1699
Specifikace
Délka28 m
Šířka8 m
Výška10 m
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
UliceKomenského
Kód památky24793/7-578 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický kostel Všech svatých v Rájci-Jestřebí leží v historickém jádru Rájce zhruba uprostřed mezi centrálním náměstím Míru a rájeckým zámkem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byl vystavěn na místě původní kaple z počátku 13. století Janem Kristianem z Roggendorfu v roce 1699.[2] Z řady náhrobníků se na severní stěně interiéru dochoval hodnotný renesanční náhrobník Kateřiny Drnovské z Drnovic a Hessensteina. Náhrobníky z presbytáře byly v 60. letech 20. století přemístěny na jižní venkovní stěnu kostela, odkud byly v roce 2001, vzhledem ke značnému poškození povětrnostními podmínkami vyjmuty, zrestaurovány a přemístěny do zámecké kaple.

V posledních letech 20. století prošel kostel i fara řadou stavebních úprav. V roce 1996 proběhla oprava věže kostela, při níž byla v její báni nalezena dvě pouzdra s historickými dokumenty z r. 1886. V roce 1998 byli při opravách interiéru objevené středověké figurální i ornamentální malby.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Ve spolupráci s odborem kultury města Rájec-Jestřebí se v kostele konají koncerty pěveckých sborů a nejrůznějších interpretů klasické hudby.

V roce 2018 byly restaurovány hlavní vstupní dveře kostela. Po demontáži poškozených dveří a jejich transportu do restaurátorské dílny bylo provedeno sejmutí všech vrstev stávajících nátěrů, demontáž kovářských prvků a oprava dřevěných a kovářských prvků. Nakonec byl proveden ochranný nátěr, osazeny opravené kovářské prvky a dveře byly osazeny na původní místo.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-17]. Identifikátor záznamu 135873 : kostel Všech svatých. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. KNIES, Jan. Blanský okres Vlastivěda moravská. Brno: GARN, 2008. 210 s. ISBN 978-80-86347-89-9. S. 162. 
  3. Rájec - Jestřebí, kostel Všech svatých [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2019-03-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]