Kostel Svatého hrobu (Estella)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Svatého hrobu
Kostel Svatého hrobu
Kostel Svatého hrobu
Místo
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníBoží hrob
Další informace
AdresaEstella-Lizarra, ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Svatého hrobu (španělsky Iglesia del Santo Sepulcro de Estella) je kostel v navarrské Estelle na bývalé Rúa de los Peregrinos, současné calle de Curtidores, a je jedním z nejstarších kostelů ve městě. Místo bylo již v roce 1123 sídlem Bratrstva Božího hrobu. Budova vykazuje stopy dlouhé výstavby, od románského období do 16. století. V roce 1881 přestal být farním kostelem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stavba byla zahájena na konci 13. století v pozdním románském slohu. Původně měla být trojlodní, ale práce zůstala nedokončena. Přístup do interiéru je přes velké gotické dveře z počátku 14. století. Portál se skládá z dvanácti archivolt, spočívajících na sloupech zakončených velkými hlavicemi zdobenými rostlinnými a zoomorfními motivy.[1] Tympanon na přední straně je rozdělen do tří úrovní. V dolní části je zobrazení Poslední večeře, v horním Ukřižování, zatímco centrum má tři scény: vlevo Tři Marie u hrobu, uprostřed Záchrana nevinných a vpravo Noli Me Tangere.

Na fasádě jsou skupiny šesti výklenky na obou stranách portálu, kde jsou sochy z různých období. Po stranách vchodu jsou sochy sv. Martina z Tours a svatého Jakuba. K založení kostela se váže středověká legenda, kdy zlomyslný Žid hodil krucifix do řeky a ten doplul na místo nynější stavby a nebylo možné ho přenést jinam.[2] Roku 1931 byl prohlášen španělskou kulturní památkou (R.I. - 51 - 0000760).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iglesia del Santo Sepulcro (Estella) na španělské Wikipedii.

  1. Iglesia del Santo Sepulcro de Estella, artehistoria.jcyl.es. www.artehistoria.jcyl.es [online]. [cit. 2014-10-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-22. 
  2. The Pilgrimage Road to Santiago: The Complete Cultural Handbook, s. 103 ISBN 978-1-4668-2598-7

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]