Kostel Stětí svatého Jana Křtitele (Hořelice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Stětí svatého Jana Křtitele
v Hořelici
Kostel Stětí svatého Jana Křtitele v Hořelici
Kostel Stětí svatého Jana Křtitele v Hořelici
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
okresPraha-západ
ObecRudná (okres Praha-západ)
LokalitaHořelice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézearcidiecéze pražská
Vikariátberounský
FarnostRudná-Hořelice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
Zasvěcenístětí svatého Jana Křtitele
Specifikace
Stavební materiálzdivo
Další informace
Kód památky37096/2-378 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický kostel Stětí svatého Jana Křtitele v Hořelici (dnes součást Rudné) je jednolodní barokní stavba neobvyklého půdorysu dokončená v roce 1747. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

O hořelickém farním kostele je první písemná zmínka z roku 1352. Roku 1605 byl přestavěn (nebo znovu vybudován), ale už v roce 1631 došlo k jeho zpustošení saskou armádou a jeho oprava byla provedena v roce 1697 nákladem majitele panství Janem Josefem Karvinským. Pro zchátralost byl však později zbořen a nahrazen chrámem dnešním, benedikovaným 3. září 1747 farářem Janem Ferdinandem Ojlaserem. Autorem jeho podoby je pražský architekt a stavitel Václav Špaček.[2]

Zdejší farnost zanikla v roce 1618 (kostel se stal filiálním ve farnosti Železná) a roku 1696 byla obnovena; v současné době[kdy?] je spravována excurrendo z Hostivice (v současnosti je administrátorem excurrendo p. Badal OPraem - nejde o Milana Badala, který 2019 zemřel).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-12]. Identifikátor záznamu 148998 : kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MACEK, Petr. Barokní architekt Václav Špaček (1689-1751), I. díl. Praha, 2007. 181 s. dizertační. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy - Ústav pro dějiny umění. Vedoucí práce Mojmír Horyna. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]