Kostel Saint-Pierre-de-Montrouge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Saint-Pierre-de-Montrouge
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
Statusfarní kostel
Současný majitelPařížská radnice
Zasvěcenísvatý Petr
Architektonický popis
ArchitektJoseph-Auguste-Émile Vaudremer
Stavební slohnovorománský
Výstavba1863-1872
Další informace
Uliceavenue du Général-Leclerc, avenue du Maine a place Victor-et-Hélène-Basch
Oficiální webOficiální web
Kód památkyPA00086615
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Saint-Pierre-de-Montrouge (tj. svatého Petra v Montrouge) je katolický farní kostel ve 14. obvodu v Paříži. Nachází se na trojúhelníkovém pozemku mezi Avenue du Maine, Avenue du Général-Leclerc a Place Victor-et-Hélène-Basch. Kostel je zasvěcen svatému Petrovi a je pojmenovaný podle bývalé obce Montrouge.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území patřilo původně k obci Montouge. V roce 1838 zde byla postavena jednoduchá kaple zasvěcená svatému Petrovi. Tato kaple se nacházela severně od dnešního kostela v prostoru mezi ulicemi Rue Thibaud a Passage Rimbaud. V roce 1848 bylo rozhodnuto o stavbě většího kostela, ale k realizaci chyběly finanční prostředky.

V roce 1860 bylo území připojeno k Paříži a stavba kostela byla zahájena v roce 1863 v rámci přestavby Paříže za prefekta Hausmanna podle plánů architekta Josepha Augusta Émila Vaudremera (18291914) v novorománském slohu. Financování stavby převzal francouzský stát. Stavba byla téměř dokončena v roce 1870, ale během prusko-francouzské války se kostel nacházel blízko frontové linie a sloužil jako polní lazaret. Definitivně byl kostel dokončen v roce 1872.

Kostel je od roku 1982 chráněn jako historická památka.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel je inspirován románskými stavbami 11. a 12. století. Kvůli velikosti pozemku architekt Vaudremer navrhl dlouhou loď se širokým, ale krátkým transeptem. V průčelí se nachází úzký portál s 58 metrů vysokou věží. Sedmdesát metrů dlouhá loď končí apsidou, na kterou jsou napojeny dvě kaple. Další kaple se nacházejí na obou koncích transeptu.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Podlaha je zdobená mozaikami upomínající na raně křesťanské baziliky a mající předobraz u římských kostelů Santa Maria Maggiore a svatého Pavla za hradbami. V průsečíku hlavní lodi a transeptu se nachází oltář, nad kterým se nachází ciborium na čtyřech sloupech.

Malby v kostele představují sv. Josefa a sv. Jana v kaplích transeptu. Obrazy z roku 1869 na zlatém podkladu Eugèna Capella odkazují na byzantský vzor. V apsidě se nachází mozaika žehnajícího Krista. Okna jsou zdobena vitrážemi, které ukazují výjevy ze života Krista a Panny Marie.

Kostel má dvoje varhany – hlavní a chórové.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St-Pierre de Montrouge na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]