Kostel Saint-Louis-du-Louvre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Saint-Louis-du-Louvre
Řez kostelem
Řez kostelem
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartementPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevprotestantská církev
Statusfarní kostel
ZasvěceníLudvík IX. Francouzský
Zánik1806
Architektonický popis
Výstavba1744
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Saint-Louis-du-Louvre (neboli kostel svatého Ludvíka v Louvru) byl kostel v Paříži, který se nacházel v dnešním 1. obvodu. V roce 1802 byl věnován protestantské církvi, ale již v roce 1806 byl zbořen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1187 vybudoval hrabě Robert I. z Dreux na severním, pravém břehu Seiny přímo vedle královského hradu kostel zasvěcený Tomášovi Becketovi. Kostel stejně jako královský hrad převzal pomístní jméno Louvre, takže se posléze nazýval Saint-Thomas-du-Louvre. U kostela založil hrabě i špitál sv. Mikuláše (Hôpital des pauvres écoliers de saint Nicolas).

V následujících staletích se kostel stal součástí rozrůstajícího se palácového komplexu a byl připojen k východnímu konci křídla Richelieu. V roce 1744 byly kostel a špitál výnosem Ludvíka XV. spojeny do jednoho společenství, které bylo zasvěceno svatému Ludvíkovi.

Po Francouzské revoluci město pronajalo kostel v roce 1791 protestantské církvi a 22. května se zde pod vedením hugenotského pastora Paula Henriho Marrona konala první protestantská mše.[1] Výnosem z 2. prosince 1802 byl kostel oficiálně předán protestantské církvi.

Ovšem již v roce 1806 císař Napoleon Bonaparte nechal kostel strhnout, neboť stál v cestě navrženému spojení Louvru a Jardin des Tuileries. Protestanti posléze začali využívat kostel Oratoire du Louvre.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St-Louis-du-Louvre na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]