Kostel Saint-Jacques-Saint-Christophe de la Villette

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Saint-Jacques-Saint-Christophe de la Villette
Průčelí kostela
Průčelí kostela
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
Statusfarní kostel
ZasvěceníSvatý Kryštof
Architektonický popis
Stavební slohnovoklasicismus
Výstavba1841-1844
Další informace
Adresa6 place de Bitche, 75019 Paris
Uliceplace de Bitche
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Saint-Jacques-Saint-Christophe de la Villette (tj. svatého Jakuba a svatého Kryštofa z La Villette) je katolický farní kostel v 19. obvodu v Paříži, na náměstí Place de Bitche. Kostel je zasvěcen svatému Jakubovi Většímu a svatému Kryštofovi a pojmenován po bývalé obci La Villette.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice La Villette se nacházela severovýchodně od Paříže podél bývalé římské cesty spojující Paříž s Flandry. Na konci 14. století byl v dnešní ulici Rue de Flandre postaven kostel zasvěcený svatému Jakubovi a svatému Kryštofovi.

V 19. století počet obyvatel narůstal, takže bylo v roce 1837 rozhodnuto o vybudování nového kostela a stavbou byl pověřen architekt Paul-Eugène Lequeux (1806-1873). Výstavba proběhla v letech 1841-1844.

Pohled do lodi kostela směrem ke vstupu

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel v novoklasicistním slohu připomíná raně křesťanské baziliky. Průčelí dominuje portál o dvou úrovních. Dolní část je zdobená korintskými pilastry a dvěma nikami se sochami patronů kostela. Druhá úroveň je opatřená třemi obloukovými okny a zdobená pilatry. Celek je zakončen trojúhelníkovým frontonem s rozetou a dvěma věžemi po stranách, připojenými v roce 1930.

Hlavní loď a boční lodě jsou oddělené kanelurovanými dórskými sloupy, které podpírají řadu horních oken. Hlavní loď má dřevěný malovaný strop.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église Saint-Jacques-Saint-Christophe de la Villette na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]