Kostel Povýšení svatého Kříže (Choustníkovo Hradiště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Povýšení svatého Kříže
Kostel Povýšení svatého Kříže
Kostel Povýšení svatého Kříže
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecChoustníkovo Hradiště
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátTrutnov
FarnostDvůr Králové nad Labem
UžíváníŘímskokatolická církev
ZasvěceníPovýšení svatého Kříže
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba17601770
Další informace
Kód památky46232/6-3555 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Povýšení svatého Kříže je římskokatolický filiální kostel v Choustníkově Hradišti, patřící do farnosti - děkanství Dvůr Králové nad Labem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na začátku 16. století stála na místě dnešního kostela dřevěná kaple. V 17. století místo ní dala vystavět šlechtična neznámého jména kamenný kostelík, připomínaný v roce 1637. Současný pozdně barokní kostel byl postaven v letech 1760-1770 podle plánů trutnovského stavitele Leoploda Niederröckera. Kostel nechal vystavět jeho patron J. Ch. Sweerts-Sporck. Vysvěcen byl 14. října 1770 královéhradeckým biskupem Františkem Chorinským z Ledské (podle nápisu na dřevěné desce v kněžišti.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Mohutná stavba barokního slohu s vysokou lodí. Nad chrámem se tyčí vysoká štíhlá věž. V hrobce pod věží jsou pochovány, kromě jiných osob, řeholnice z místního bývalého kláštera a místní faráři. Na jižní straně stavby - vchodu do kostela je pravoúhlý portál s kamenným hladkým rámem. Nahoře je tabulový nástavec s rodovými erby Sporcků a Sweertsů, který je zakončen zalamovanou římsou.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Největší ozdobou chrámu je hlavní oltář, nad nímž se vypíná veliký dřevěný kříž. V interiéru kostela je reliéf s vyobrazením rytíře a nápisem: „Leta panie 1592 w patek po pamatce sw. Katerziny przed samou 24 hodinou dokonal tu ziwot na zamku swem Hradiffti Herzmanovu chautfniku urozeny a statecny rytirz pan Albrecht Pecingar z Budzina."

Mobiliář[editovat | editovat zdroj]

Cínová křtitelnice z roku 1732 s reliéfy sv. Floriána, Josefa, Jana Nepomuckého a Václava.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se konají v neděli v 18.00.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Barokní fara je z roku 1723, podle jiných pramenů z roku 1731. Fara je mohutná čtvercová stavba s širokými zdmi a obloukovou krytá předsíní u vchodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-11-12]. Identifikátor záznamu 158724 : Kostel sv. Kříže, s farou a hřbitovem. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]