Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie (Želešice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie
v Želešicích
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Želešicích
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie
v Želešicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecŽelešice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátmodřický
FarnostŽelešice
ZasvěceníNeposkvrněné početí Panny Marie
Další informace
UliceSadová
Kód památky23065/7-1107 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie je římskokatolický chrám v obci Želešice v okrese Brno-venkov. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem želešické farnosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 80. letech 15. století byla v Želešicích postavena gotická kaple (dokončena 1491), jejíž část tvoří současný polygonálně ukončený presbytář. K lodi kaple byla v roce 1676 přistavěna kaple svatého Josefa, v roce 1722 došlo k barokním úpravám celé stavby. Roku 1795 byla kaple svatého Josefa zbořena a její materiál byl použit k prodloužení kostelní lodě. K severní straně kněžiště přiléhá hranolová věž, k jižní straně lodi je přistavěna předsíň.[2][3]

U kostela se nachází hřbitov.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-03-10]. Identifikátor záznamu 134050 : Kostel Neposkvrněného Početí P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Odbor kultury a památkové péče JMK. Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2013-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  3. KOZÁKOVÁ, Lucie. Ochrana a regenerace kulturních hodnot v obci Želešice. Brno, 2011. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta – Ústav hudební vědy. Vedoucí práce Lea Vojtová. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]