Kostel Nejsvětější Trojice (Verušičky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
pohled od jihu
pohled od jihu
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKarlovarský
OkresKarlovy Vary
ObecVerušičky
Souřadnice
Map
Základní informace
Diecézeplzeňská
Vikariátkarlovarský
FarnostŽlutice
Současný majitelObec Verušičky
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Datum posvěcení1740
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihla
Další informace
Kód památky50367/4-5193 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější Trojice je římskokatolický kostel zasvěcený Nejsvětější Trojici v obci Verušičkyokrese Karlovy Vary. Pochází z 18. století. Od roku 2000 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] V letech 2011–2022 prošel komplexní opravou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel zasvěcený Nejsvětější trojici vystavěl stavitel Hermann Franz Ladislaus Neßlinger von Schelchengrabem. K vysvěcení kostela došlo 19. října 1740. V roce 1882 byla v kostelíku zřízena hrobka rodiny Hetzl von Heldorf, ale ta byla roku 1946 rozkradena. V roce 1927 došlo k renovaci díky nevlastní matce jednoho ze statkářů, která žila na místním zámku.

Kostel, ve kterém byl v 50. letech ustájený dobytek, se postupně dostal do havarijního stavu. K jeho zkáze přispěli vandalové, kteří rozkradli vybavení a vyřezali trámy, což vedlo k propadu střechy. Opakovaně se vloupali i do krypty, odkud vynesli ostatky posledního zámeckého pána Verušiček Karla Hetzela a jeho syna. Obec se proto rozhodla okno do krypty zabetonovat.

Kostel pak byl ponechán ve stavu řízeného chátrání. V roce 2011 začal místní starosta Petr Kvasnička za podpory místních obyvatel jednat s projektantem o záchraně kostela. V roce 2013 bylo vydáno stavební povolení a kostel pak prošel komplexní opravou. Obec také nechala slavnostně znovu pohřbít ostatky rodiny Hetzelů do opravené a znovu vysvěcené krypty. Kromě obecního rozpočtu byla rekonstrukce financována z programu na záchranu architektonického dědictví ministerstva kultury. Kostel by měl kromě bohoslužeb sloužit i ke svatbám, koncertům nebo výstavám.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Stavba je obdélníková s užším presbytářem a postranním rozšířením pro sakristii a kapli. Po rozšíření zbyl jen kousek zdi. V interiéru kostela bývaly tři oltáře; oltář Srdce Ježíšova byl vysvěcen roku 1922.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-01-03]. Identifikátor záznamu 163793 : Kostel Nejsvětější Trojice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. PROTIVANSKÁ, Lucie. Nemohl jsem se na to už dívat, říká starosta, který zachraňuje kostel. iDNES.cz [online]. 2021-06-20. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KRČMÁŘ, Luděk; SOUKUP, Jan. Ohrožené kostely. Plzeň: Dominanty, 2007. 
  • POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech. T/Ž. Svazek IV. Praha: Academia, 1982. 640 s. Heslo Verušice, s. 216. 
  • TRÄGGER, Gertrud. Denkmäler im Egerland: Kreis Luditz. Eichstätt: Bönner & Daentler, 1993. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]