Kostel Navštívení Panny Marie (Nitra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Navštívení Panny Marie
Kostel Navštívení Panny Marie (2021)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníNavštívení Panny Marie
Další informace
AdresaNitra, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Navštívení Panny Marie je římskokatolický kostel nacházející se v Nitře. Kostel dal postavit biskup Imrich Palugyai, stavba v novorománském slohu byla dokončena v roce 1854. Rekonstruovaná byla v letech 1911, pak v čtyřicátých letech a v sedmdesátých letech 20. století. Donátora připomíná pamětní deska umístěná v kostele. Vysvěcení chrámu i kláštera vykonal jeho nástupce biskup Augustín Roškoványi.

Chrám je trojlodní, s prostornými empora ze tří stran chrámu. Délka hlavní lodi je 21 m, šířka 14,7 m a vnitřní výška hlavní lodi je 14,5 m. Celé stavbě dominuje neogotická věž, vysoká 53,5 m. Původně byla vyšší a zdobená neogotickými prvky, ale během bombardování Nitry za 2 světové války se část věže zřítila spolu se stropem. I proto není chrám prohlášen za národní kulturní památku.

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Hlavní ozdobou kostela je vysoký dřevěný oltář se třemi oltářem obrazy, které vytvořil vídeňský malíř „Schiler“. Jsou to obrazy Panny Marie u Alžběty, sv. Imricha a sv. Vincence z Pauly. Pod obrazy je 12 soch apoštolů. Kazatelna je bohatě řezbářský zdobená a pozlacená. V západní empoře je umístěn zdobený varhany. Pod kostelem je prostorná krypta s oltářem, kde byly pohřbené řeholní sestry.

Dne 30. června 1996 na první výročí návštěvy papeže Jana Pavla II. V Nitře darovala města Nitra a Považská Bystrica papeži dar, který je umístěn právě v tomto kostele. Je to 9 m vysoká socha Ukřižovaného Krista vytesaná z jediného stromu. Původně stála na místě setkání sv. Otce s mládeží v Janíkovcích.

Klášterní část[editovat | editovat zdroj]

Řeholní sestry řádu sv. Vincence de Paul se do tohoto objektu nastěhovaly v roce 1861 s posláním učit mladé dívky. Kromě klášterních budov využívaly i školní budovu, nemocnici s 12 lůžky a internát, které zde byly původně umístěny. Malá nemocnice sloužila jako lazaret pro raněné vojáky během 1. světové války.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol Navštívenia Panny Márie (Nitra) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]