Kostel Narození Panny Marie (Jimramov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
v Jimramově
Kostel Narození Panny Marie v Jimramově
Kostel Narození Panny Marie v Jimramově
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresŽďár nad Sázavou
ObecJimramov
Souřadnice
Kostel Narození Panny Marie v Jimramově
Kostel
Narození Panny Marie
v Jimramově
Poloha kostela na mapě České republiky
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátŽďár nad Sázavou
FarnostJimramov
Statusfarní kostel
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
ArchitektPetr Paurus z Myslibořic
Stavební slohbaroko
Výstavbapřed rokem 1361
Další informace
Kód památky19042/7-4091 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katolický kostel Narození Panny Marie v Jimramově byl postaven v centru městysu. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Jde o farní kostel jimramovské farnosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti zámku, respektive někdejší tvrze, stál ve 14. století gotický kostel, zmiňovaný v první písemné zprávě o Jimramovu z roku 1361. Budova kostela dostala nynější podobu při barokní přestavbě v letech 17071715, za architekta přestavby byl vybrán Petr Paurus z Myslibořic. V 18. století byla v kostelu přistavěna hrobka. Podle archeologických výzkumů byl kostel postaven dříve než ve 2. polovině 14. století, což dokazuje fragment románské křtitelnice v severní kapli, který pochází z dřívějšího kostela.

Interier[editovat | editovat zdroj]

Presbytář má na jižní straně sakristii s předsíní, dále se u něj nachází síň před bočním vchodem a nově přistavěné zpovědní kaple. Loď kostela má mírně protáhlý tvar se vstupem na západě, mansardovou střechu a na severní straně kapli. Uvnitř lodě se nalézá pět polí valené klenby se styčnými lunetami. Loď se otvírá vítězným obloukem do presbytáře. Původní kostel měl téměř čtvercový presbytář s rozměrem 5,5 x 6,3 m, loď skoro čtvercového půdorysu s rozměrem 8 x 8,3 m s bočním jižním vchodem. U severního boku presbytáře je umístěna věž s bývalou sakristií v přízemí (dnes kaple), v patře je umístěna oratoř a následuje patro se zvony. Věž tu stojí od roku 1506, tehdy však byla bez posledního, zvonicového, patra. Střecha věže je od roku 1934 cibulovitá, předtím jehlancová – ta nahradila původní barokní helmici.

Interiéry kostela jsou převážně ve stylu rokokovém. Hlavní oltář má při zemi vystavěné retrotabulum z umělého mramoru s obrazem Narození Panny Marie od malíře J. Havelky z roku 1755. Dále tu jsou sochy sv. Judy Tadeáše a sv. Josefa. Rokoková kazatelna je ukončená sochou dobrého pastýře a má po bocích dva reliéfy. Křtitelnice, vystavěná z mramoru, má retrotabulum se sousoším křtu Páně. Proti kazatelně se nachází oltář sv. Barbory. Pod oltářem se nalézá alianční znak Františka Augusta z Waldorfu (+ 1754) a Marie z Freyenfelsu, sochy sv. Šebestiána a Rocha, v nice (výklenek ve zdi) socha sv. Barbory a nahoře socha alegorie s váhami. Na severní straně lodi se nachází oltář 14 svatých pomocníků, obraz sv. Štěpána, sochy sv. Apolonie a sv. Otýlie. Druhý oltář je sv. Františka Xaverského s jeho obrazem a obrazem sv. Floriána, se sochami sv. Mikuláše a sv. Norberta. Na jižní straně se nachází oltář s obrazem sv. Antonína Paduánského a s obrazem sv. Františka z Pauly, sochy sv. Augustina a sv. Vavřince. Na kůru jsou sochy sv. Petra a Pavla. Varhanní skříň pochází z konce 17. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-09]. Identifikátor záznamu 129782 : kostel Narození P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • J. DOBIÁŠ, Jimramov - Turistické vycházky po okolí. SURSUM 2002
  • V. GRMELA, K dějinám Jimramova, Dalečína a Vítochova. Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří 1996