Korouhev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o praporu. Další významy jsou uvedeny na stránce Korouhev (rozcestník).
Římské vexillum

Korouhev je prapor, který se užíval ve vojsku, v různých sdruženích a spolcích, občanských i náboženských jako znamení pospolitosti, uspořádání a jednoty. Původně to patrně byla tyč s pentlemi a fábory, kolem níž se shromažďovali bojovníci (standarta). Studiem korouhví, praporů a vlajek se zabývá vexilologie.

Druhy korouhví[editovat | editovat zdroj]

Žerď vojenské korouhve byla obvykle zakončena ozdobným kovovým hrotem, takže připomínala kopí. Korouhve (vexillum) oddílů římské armády nesly symboly legií, jejich označení atd. Látkový prapor s vyšitým nebo malovaným znakem či symbolem, mohl mít zakončení rovné nebo dvoucípé, vykrojené. Vojenská korouhev, zástava, byla symbolem jednotky a její cti, rekruti na ni skládali slib a ztráta korouhve se považovala za velkou hanbu, která často vedla dokonce ke zrušení dané jednotky.

Náboženské korouhve, užívané při poutích, zejména v barokní době, byly během roku umístěny v kostele, často zasazené v otvorech v lavicích. Měly vyšívaný nebo malovaný prapor zavěšený na příčném ráhnu, spodní okraj byl často trojcípý a zdobený třapci.

Spolkové korouhve vojenských vysloužilců, měšťanských gard, dobrovolných hasičů, cechů a spolků zažily velkou renesanci v 19. století. Byly také obvykle vyšívané a často ještě zdobené stuhami, například v národních barvách.

Korouhve z hlediska vexilologie[editovat | editovat zdroj]

Ve vexilologii se korouhví rozumí způsob vyvěšení látkového listu. Na rozdíl od vlajky, která se vytahuje na stožár, vlajkovou tyč či vlajkový stěžeň pomocí lanka, a od praporu, který je k žerdi pevně přichycen, korouhev je přichycena kratší stranou k vodorovnému příčnému ráhnu, na kterém je látkový list zavěšen svisle. Příčné ráhno může být buď volné a vytahuje se na stožár pomocí závěsného lanka nebo může být kolmé vodorovné ráhno součástí stožáru, kdy může být i pomocí kloubu otočné kolem něj.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Banner (Fahne) na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný, heslo Korouhev. Sv. 14, str. 853
  • EXNER, Petr; FOJTÍK, Pavel; SVOBODA, Zbyšek. Vlajky, prapory a jejich používání. Liberec: Libea, Vexilologický klub v Praze 3, 2004. 64 s. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]