Konstantin Dmitrijevič Ušinskij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konstantin Dmitrijevič Ušinskij
Narození19. únorajul. / 3. března 1823greg.
Tula
Úmrtí22. prosince 1870jul. / 3. ledna 1871greg. (ve věku 47 let)
Oděsa
Příčina úmrtíonemocnění plic
Místo pohřbeníVydubycký monastýr
Alma materPrávnická fakulta Lomonosovovy univerzity
Povolánípedagog, spisovatel a učitel
ZaměstnavatelDemidov Juridical Lyceum
PodpisKonstantin Dmitrijevič Ušinskij – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konstantin Dmitrijevič Ušinskij, rusky Константин Дмитриевич Ушинский, (2. března 1824 Tula3. ledna 1871 Oděsa) byl ruský učitel a pedagogický teoretik ukrajinského původu. Je považován za zakladatele ruské pedagogiky a ruské národní školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Konstantin Dmitrijevič Ušinskij vystudoval práva v Moskvě. Pedagogickými otázkami se začal zabývat jako profesor Děmidovského lycea v Jaroslavli. Během působení na tomto ústavu též napsal svou první významnou knihu, kterou pojmenoval O kamerálním vzdělání. Pro politickou nespolehlivost byl Ušinskij propuštěn a pět let pracoval jako úředník v petrohradském departmentu.

Jako učitel byl znovu zaměstnán v roce 1854 v Gatčině, kde se stal na nějaký čas i ředitelem. V roce 1859 se stal inspektorem v petrohradském Smolném ústavu pro výchovu dívek a redaktorem pedagogického časopisu. Od tohoto roku také rozvíjí svou literární činnost. Pro své názory a výchovné metody se dostal do sporu s ředitelem ústavu i jinými vysoce postavenými činiteli a byl na čas i nucen opustit Rusko. Během svých zahraničních cest se hlouběji seznámil s myšlenkami západoevropských pedagogů, které jej v mnohém inspirovaly.

Myšlenky a dílo[editovat | editovat zdroj]

Ve svých pedagogických článcích (př. odborný článek Rodné slovo) a knihách kladl Ušinskij před výuku cizích jazyků na první místo výuku jazyka mateřského a zastával též názor, že by výchova měla mít národní ráz. Cílem výchovy byl pro něj člověk, který žije pro zájmy společnosti, je mravný a miluje svou práci. Byl zastáncem názoru, že vztah učitele k dítěti by měl být humánním. Ve své dvoudílné pedagogicko-psychologické knize Člověk jako předmět výchovy se Ušinskij snažil zjistit zákonitosti rozvoje lidské osobnosti a z nich odvozovat cíle a metody výchovy. Jako jeden z prvních pedagogů v Rusku se zabýval předškolní výchovou. Za svůj život napsal mnoho učebnic, které byly používány ještě řadu let po jeho smrti, např. Dětský svět, čítanka pro nejmenší děti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Jůva, V. (sen. & jun.): Stručné dějiny pedagogiky PAIDO-edice pedagogické literatury, 2002, 80-85931-43-5
  • Štverák, V. Stručné dějiny pedagogiky, SPN, Praha, 1983

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]