Konqueror

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konqueror
Logo
Konqueror použitý jako webový prohlížeč.
Konqueror použitý jako webový prohlížeč.
Vývojářtým vývojářů KDE
První vydání14. října 1996
Aktuální verze23.08.3 (9. listopadu 2023)
Operační systémMultiplatformní
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruWebový prohlížeč, správce souborů
LicenceGPL
LokalizaceČeská
Webwww.konqueror.org
Český webczechia.kde.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konqueror je webový prohlížeč a správce souborů integrovaný do prostředí KDE používaného zejména v Unixových operačních systémech představovaných zejména GNU/Linuxem. Podporuje vektorovou grafiku (SVG) a jako jeden z mála už i část nových kaskádových stylů CSS3. Od verze 3.5 korektně zobrazuje Acid2 test, novým testem Acid3 test však jako většina dnešních prohlížečů už neprojde v mnoha případech dokonce při tomto testu spadne (nicméně na opravách příslušných chyb se již pracuje a nejnovější vývojářské verze jádra webkit si vedou v tomto testu velmi dobře – dosahují hodnocení až 90/100 bodů). Má vestavěný AdBlocK (na blokování reklamních bannerů a obrázků). Je velmi dobře přizpůsobitelný a ve výchozím nastavení používá správce stahování KGet.

Kromě správy souborů a přístupu na webové stránky podporuje Konqueror díky vrstvě KIO řadu dalších protokolů, např. FTP, SMB, SSH a další.

Webový prohlížeč[editovat | editovat zdroj]

Pro vykreslování webových stránek používá Konqueror renderovací jádro WebKit. Jedná se o moderní renderovací jádro, které podporuje následující technologie:

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]