Dikasterium pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dikasterium pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života
Dicasterium pro Institutis Vitae Consecratae et Societatibus Vitae Apostolicae
„Prvořadou úlohou kongregace je podporovat a odpovědně usměrňovat praxi evangelních rad, jak je naplňována ve schválených formách zasvěceného života, a současně aktivitu společností apoštolského života v celé latinské církvi.[1]
Založeno27. května 1586
AdresaPalazzo delle Congregazioni
piazza Pio XII, 3
00193 Roma
Prefektkardinál João Braz de Aviz (od roku 2011)
Sekretářsestra Simona Brambilla, I.S.M.C.
Podsekretář(i)
Kongregace na vatican.va
Dikasterium Římské kurie

Dikasterium pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života (latinsky Dicasterium pro Institutis Vitae Consecratae et Societatibus Vitae Apostolicae ) je jedním z šestnácti dikasterií římské kurie.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Dne 27. května 1586 byla založena Kongregace pro řeholníky, kterou založil papež Sixtus V. Roku 1601 byla přesunuta do Kongregace pro biskupy a řeholníky. Na začátku 20. století dne 29. června 1908 byla obnovena jako Kongregace pro řeholníky a 8. září stejného roku byla spojena s Kongregací pro biskupy a řeholníky. Dne 15. srpna 1967 byla přejmenována na Kongregaci pro řeholníky a sekulární instituty a dne 28. června 1988 byla přejmenována na Kongregaci pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života. Papež František apoštolskou konstitucí Praedicate Evangelium k 5. červnu 2022 změnil název této organizace na "Dikasterium pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života".

Prefekti kongregace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pastor Bonus, čl. 105

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]