Dikasterium pro blahořečení a svatořečení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dikasterium pro blahořečení a svatořečení
Dicasterium de causis sanctorum
„Stará se podle předepsaného postupu o vše, co se týká případů blahořečení a svatořečení. (Praedicate Evangelium, 98)“
Založeno8. května 1969
AdresaPalazzo delle Congregazioni
Piazza Pio XII, 10
00120 CITTÀ DEL VATICANO
Prefektkardinál Marcello Semeraro
Sekretář(i)
Podsekretář(i)
www.causesanti.va/it.html
Dikasterium Římské kurie


Dikasterium pro blahořečení a svatořečení (latinsky Dicasterium de causis sanctorum) je součástí římské kurie, která má na starost zkoumání a prověřování kauz blahořečení a svatořečení.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Kongregace pro blahořečení a svatořečení byla založena dne 8. května 1969 papežem Pavlem VI. pod názvem Posvátná Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Papež tehdy rozdělil Posv. kongregaci obřadů (zal. 1588) na dvě: pro svatořečení a pro bohoslužbu a svátosti. Prvním prefektem se stal kardinál Paolo Bertoli a prvním sekretářem Ferdinando Giuseppe Antonelli, O.F.M. titulární arcibiskup Idicraský. Roku 1984 byla přejmenována na Kongregaci pro blahořečení a svatořečení. Papež František apoštolskou konstitucí Praedicate Evangelium k 5. červnu 2022 změnil název této organizace na "Dikasterium pro blahořečení a svatořečení".

Úkoly tohoto dikasteria[editovat | editovat zdroj]

Úkolem dikasteria je shromažďovat informace o daných osobách, u kterých probíhá proces svatořečení nebo blahořečení. Prefekt při soukromé audienci u papeže navrhuje uznání zázraků uzdravení nebo hrdinských ctností. Předtím je ale ještě přezkoumala historická komise, komise kardinálů a biskupů a komise teologická.

Komise pro nové mučedníky - svědky víry[editovat | editovat zdroj]

Dne 3. července 2023 zřídil papež František v souvislosti nadcházejícího Svatého roku 2025 novou komisi přidruženou k Dikasterium pro blahořečení a svatořečení. Tato komise má za úkol sepsat katalog všech kteří prolili krev za Ježíše Krista a vydali tím svědectví evangelia. Tento katalog bude zahrnovat nové mučedníky patřící ke katolické církvi ale i k ostatním křesťanským denominacím.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]