Kongamato

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kongamato je bájný tvor údajně obývající rozsáhlé močály na hranici mezi africkými státy Angolou, Zambií a Demokratickou republikou Kongo. Podle dostupných popisů by se měl vzdáleně podobat dimorfodonovi, pravěkému ptakoještěrovi z období rané jury.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mělo by se jednat o létajícího tvora s netopýřími křídly o rozpětí kolem 2 metrů, dlouhým ještěrčím ocasem a hladkou kůží krvavě rudé barvy. Jeho hlava připomíná bílou barvou bezmasou lebku s prázdnými očními důlky. Oči má hluboko vpadlé, obrovská zobákovitá tlama je plná ostrých zubů. V domorodcích vyvolává samo slovo kongamato hrůzu a věří, že pouze spatřit ho znamená jistou smrt. Existence tohoto kryptida však není potvrzena.[1]

Pozorování[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 se k markýzi Maurice de Chatteleuxovi při jeho pobytu v Severní Rhodésii donesla zpráva o kongamatovi. Vydal se po jeho stopách, marně. O rok později se o to pokusil etnograf Frank H. Melland (1879–1939), také neuspěl. V roce 1933 se vydal na výpravu Ivan Terence Anderson (1911–1973), ten byl v řece napaden neznámým ještěrem, přežil, protože skočil do vody. Spatřit ho měl i Čech, Jaroslav Mareš, ten si však nebyl jistý, zda skutečně viděl Kongamato.[2][3]

V kultuře[editovat | editovat zdroj]

O Kongamatu často psal cestovatel Jaroslav Mareš, například v knihách Svět tajemných zvířat, Stezkami záhadných zvířat, Po záhadných stopách a dalších. Dvoudílný komiks popisující útok hejna kongamatů na skupinu poražených povstalců na útěku vyšel v 90. letech v časopise ABC.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozhovor v ČRo (pořad Meteor), čas 16:05 min. (česky)
  2. ŠIMONKOVÁ, Aneta. Kongamato: Létající lebka, která děsí Afriku!. epochaplus.cz [online]. 2020-12-01 [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  3. Dotyk | V Kongu děsí lidi záhadný létající tvor. Vypadá jako pterodaktyl, viděl ho Čech. www.dotyk.cz [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]