Koleje Strahov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rekonstruované bloky Strahovských kolejí
Budova 8 strahovských kolejí
Chodba jedné z budov Strahovských kolejí

Koleje Strahov jsou studentské ubytovací zařízení v Praze poblíž velkého strahovského stadionu. Na kolejích působí studentský klub Silicon Hill.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koleje Strahov byly vybudovány v letech 19641965 na místě zbouraných sokolských šaten a nástupiště (mimo bloku 1, kde studenti nebydlí a který byl postaven v roce 1960). Architektem je Stanislav Franc, Luděk Hanf, Viktor Formáček, Jaroslav Kándl, Jan Nováček a J. Ezechiáš. Občas posloužily jako spartakiádní šatny či dočasné útočiště obětí povodní, ale hlavně v jejich útrobách každý rok, v některém z bloků 2 až 12 skončí několik tisíc (přesně prý 4722) studentů fakult ČVUT. Nejvíce pokojů je dvoulůžkových, ale jsou zde i pokoje s větší kapacitou, až pro deset lidí, které jsou zaplněny každoročně počátkem semestru a lidé z nich jsou pak postupně přemísťováni podle toho jak se uvolňuje kapacita menších pokojů. Studentské aktivity, počítačovou síť a samosprávu zajišťuje od roku 1998 klub Silicon Hill.

V rámci operačního programu životní prostředí byl zrealizován projekt spočívající v zateplení obvodových stěn, výměně okenních a dveřních výplní a zateplení střechy bloků 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 a 10 kolejí na Strahově. Dané bylo samozřejmě spojeno s výraznou vizuální obnovou dotčených bloků. Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti. Realizace proběhla v termínu od 14. 2. 2015 do 30. 9. 2015.

Ubytování[editovat | editovat zdroj]

V areálu kolejí se nachází dvoulůžkové pokoje se společným sociálním zařízením na každém podlaží nebo buňkový systém s dvoulůžkovými pokoji, který je zaveden pouze v rekonstruovaném bloku č. 8. Celková kapacita kolejí je 4722 lůžek. V areálu kolejí se nachází studentská menza, kluby, bary, restaurace, obchody, kolejní hřiště, kopírovací středisko, parkoviště.

V červenci 2012 tam byli ubytováni mimopražští účastníci XV. všesokolského sletu.

Získání koleje[editovat | editovat zdroj]

Nárok studentů ČVUT na ubytování na koleji se řídí bodovým systémem, který vytváří a sestavuje správa účelových zařízení ČVUT. Studenti body získávají podle kritérií, které se odvíjí jednak od vzdálenosti (respektive časové dostupnosti) bydliště studenta od Prahy a jednak od jeho studijních výsledků.

Strahovský pokoj[editovat | editovat zdroj]

Pro Strahovský pokoj jsou typické dvoukřídlé dveře. Místnost je obdélníkového tvaru, pouze v levém/pravém rohu místnosti narušuje tvar obdélníku vestavěná skříň. Pokoj je vybaven dvěma stoly, postelemi, židlemi, botníkem, zavěšenou skříňkou a vestavěnou skříní a jeho plocha je přibližně 11 m².[1] Pokud je kapacita, lze získat i jednolůžkový pokoj.

Dopravní spojení[editovat | editovat zdroj]

Na koleje Strahov se dá dopravit autobusy č. 191, 176, 149 a 143 jedoucími až před objekt ze stanice metra A Dejvická, také ze stanice metra B Karlovo náměstí nebo Anděl.

Další možností je využití petřínské lanovky, která umožňuje spojení s Malou Stranou.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Štěnice[editovat | editovat zdroj]

Po několik let se koleje potýkají se značným výskytem nežádoucího hmyzu, který se ani do roku 2024 nepodařilo vyhubit. Zároveň se v přízemních patrech objevují plísně, kterým prospívá zastaralá konstrukce budov jednotlivých bloků. [2][3][4]

Související[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plánek pokoje
  2. Studenty bydlící na pražských strahovských kolejích trápí štěnice. Likviduje je už druhá firma. iROZHLAS [online]. 2022-11-01 [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  3. Koleje na pražském Strahově dál bojují se štěnicemi - Tipy a rady - Vysoké školy. www.vysokeskoly.cz [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  4. Štěnice, plísně, zvyšování nájmů. Jak se žije studentům na strahovských kolejích?. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]