Koleje Jižní Město

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koleje Vltava, Otava a Blanice od jihu

Koleje Jižní Město je komplex pěti vysokoškolských kolejí nacházejících se v Praze-Jižním Městě na území Kunratic. Skládají se z 6 samostatných budov. Součástí komplexu je i budova Vysoké školy ekonomické.

Popis budov[editovat | editovat zdroj]

Koleje byly postaveny začátkem 80. let 20. století v rámci výstavby sídliště Jižní Město II. Jejich celková kapacita je téměř 5 000 studentů.[1] Jsou součástí komplexu Jižní Město, ale leží v městské části Praha-Kunratice.

Ve východní části areálu se nacházejí čtyři podobné koleje: Blanice pro studenty Vysoké školy ekonomické, Otava pro studenty Karlovy univerzity, Sázava především pro studenty Vysoké školy chemicko-technologické a Vltava pro Vysokou školu ekonomickou a pro Karlovu univerzitu.[2] Každá budova má deset pater. Všechny jsou architektonicky stejně členěné a orientované, pouze kolej Sázava je položena severněji a je kratší (na jejím patře je 18 buněk oproti 26 na ostatních třech kolejích). Ubytováni je v dvoulůžkových pokojích na buňkách: dva pokoje v jedné buňce mají společnou předsíň, kuchyň a sociální zařízení. Součástí komplexu je i studentský klub Blanice[3], restaurace, večerka a diskotéka El Mágico[4].

Architektonicky jinak řešená je kolej Volha, která je určena především pro studenty Vysoké školy chemicko-technologické. Má jedenáct pater; v každé buňce dva dvoulůžkové pokoje se společnou předsíní a sociálním zařízením, kuchyňky jsou společné na chodbách. U vrátnice se nachází samostatná menza.

Nejnovější kolejí je Apartman Student, který vznikl přestavbou budovy bývalé menzy vedle budovy VŠE.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kolej Jižní Město - Blanice [online]. Vysoká škola ekonomická v Praze, Správa účelových zařízení, 2011 [cit. 2012-12-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-08-31. 
  2. Koleje Jižní město [online]. Jizak.eu, 2012 [cit. 2012-12-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-17. 
  3. Klub Blanice. www.klub-blanice.cz [online]. [cit. 2016-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-04. 
  4. El Mágico

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]