Kočkodan Brazzův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKočkodan Brazzův
alternativní popis obrázku chybí
Kočkodan Brazzův v Zoo Shanghai
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Podřádopice (Haplorrhini)
Čeleďkočkodanovití (Cercopithecidae)
Rodkočkodan (Cercopithecus)
Binomické jméno
Cercopithecus neglectus
Schlegel, 1876
rozšíření
rozšíření
rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kočkodan Brazzův (Cercopithecus neglectus) je starosvětská opice pojmenovaná na počest francouzského průzkumníka Pierre Savorgnan de Brazza. Obývá mokřiny, bambusové a horské lesy ve střední Africe, konkrétně na území Angoly, Kamerunu, Středoafrická republiky, Konga, Demokratické republiky Kongo, Rovníkové Guineje, Etiopie, Gabonu, Keni, Súdánu a Ugandy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Váží kolem 7 až 8 kg, má 50–59 cm dlouhé tělo, zelenozlatou srst s rudohnědým trupem, černými údy a ocasem a bílým zadkem. Samci mají modrý šourek. Mezi další znaky patří viditelný úzký bílý pásek, modrobílá bradová brázda, modrobílý horní pysk, bílý čenich, lícní torby a oranžový půlkruh nad bílými víčky. Ocas je 50 až 59 cm dlouhý.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Díky jeho skvělému maskování a skrytému způsobu života ho můžeme v přírodě spatřit jen velmi zřídka. Je to denní živočich, který tráví většinu času na stromech, často, zvláště za potravou, však sestupuje na zem. Žije samostatně, v párech nebo v menších skupinkách tvořených obvykle méně jak čtyřmi kusy. Hájí si teritorium o rozloze 6-13 ha, které si značí slinami a pachovými výměšky. Za potravou se vydávají především ráno a večer, kdy vyhledávají především semena a plody, ale spokojí se i s listy a květy, ba dokonce i s houbami, brouky, termity nebo s červy. Jsou skvělými plavci, ale špatnými běžci. Pokud tudíž spatří nebezpečí na větší vzdálenost, spoléhají na své zamaskování a zůstávají stát bez pohybu. Dorozumívá se nejrůznější škálou posunků, např. ceněním zubů nebo trhání hlavou, ale také pomocí hlubokých a dunivých zvuků.

V přírodě se kočkodan Brazzův páří většinou v období mezi únorem a březnem. Samice rodí po 5 až 6 měsíční březosti jedno, vzácně dvě mláďata, která jsou po narození již osrstěná a vidí. Po dobu dvou měsíců, kdy začínají přijímat pevnou stravu, jsou však na matce plně závislé a první týdny života se drží srsti na matčině břiše, kde mají mateřské mléko kdykoliv k dispozici. Mládě je odstaveno zhruba ve věku jednoho roku.

V zajetí se může kočkodan Brazzův dožít i 30 let, v přírodě podstatně méně.[2]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V současné době nehrozí tomuto druhu hrozba ohrožení, ačkoli je na mnoha místech hojně loven zvláště pro maso a odchytáván do umělých odchovů. Velkou hrozbu pro něj, stejně jako pro ostatní obyvatele tropického deštného lesa, představuje masivní ztráta přirozeného biomu, který nahrazují lidská obydlí, pole a nebo rozsáhlé plantáže. V Červeném seznamu IUCN je zařazen do kategorie málo dotčených druhů,[3] v CITES jej nalezneme v příloze II.[4] I přes jeho poměrně vysokou početnost byl v mnoha lokalitách s jeho výskytem lov přísně zakázán a porušení tohoto zákona se zde trestá. Názorným příkladem je Etiopie, kde se tak děje od roku 1975.[4]

Kočkodan Brazzův v zoologických zahradách[editovat | editovat zdroj]

Mládě kočkodana v ZOO Plzeň

V současné době v České republice chovají kočkodany Brazzovy následující zoologické zahrady:

Na Slovensku je chován v Zoo Bratislava a Zoo Spišská Nová Ves.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku De Brazza's Monkey na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Nowak, R. 1999. Walker's Mammals of the World, Sixth Edition. Baltimore and London: The Johns Hopkins University Press.
  3. https://web.archive.org/web/http://www.iucnredlist.org/search/details.php/4223/all
  4. a b Archivovaná kopie. www.oregonzoo.org [online]. [cit. 2008-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-01-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]