Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana
The Library of Bedřich Beneš Buchlovan
Budova knihovny, bývalá synagoga
Budova knihovny, bývalá synagoga
Logo knihovny
StátČeskoČesko Česko
PolohaUherské Hradiště
Souřadnice
Typveřejná knihovna
Založena1848
Knihovní fond
Velikost fondu190.000
Další informace
ŘeditelRadovan Jančář
Webové stránkyhttp://www.knihovnabbb.cz
SiglaUHG001
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana (KBBB), příspěvková organizace, je veřejnou knihovnou s univerzálními knihovními fondy a také regionálním centrem knihoven okresu Uherské Hradiště. Jejím zřizovatelem je město Uherské Hradiště. V současné době je knihovna společně se čtyřmi profesionálními (Štěpnice, Mařatice, Jarošov, Studentské náměstí) a dvěma neprofesionálními pobočkami (Míkovice, Vésky) plně automatizována a poskytuje návštěvníkům kompletní servis (tradiční knihovnické služby, audiovizuální techniku, bezplatný přístup k internetu, požadované zdroje informací apod.).

Knihovní fond, služby[editovat | editovat zdroj]

Čtenáři na území města si mohou vybírat téměř ze 190 000 knih, kompaktních disků, magnetofonových kazet a jiných dokumentů, v čítárně je k dispozici asi 160 titulů periodik. Knihovna se úzce specializuje na práci s nevidomými a zrakově postiženými osobami. Knihovnou projde denně více než 500 návštěvníků.

Akce pro veřejnost[editovat | editovat zdroj]

Dlouhodobá a promyšlená práce knihovny v oblasti čtenářství se stala předmětem zájmu médií a nejvýznamnější mezinárodní akce Noc s Andersenem, která vznikla v oddělení pro děti, se stala největší a nejatraktivnější akcí knihoven v České republice. K dalším zajímavým počinům, které pořádá KBBB, patří týdenní minifestival Hradišťské sluníčko, literární soutěž Píšu povídky, píšu básně, výtvarná soutěž pro děti i dospělé Ex libris nebo pravidelný cyklus besed přednášek a autorských čtení Setkávání v knihovně, dejme tomu v úterý. Při knihovně funguje od roku 1997 také Spolek přátel literatury a knihovny.

Budova knihovny[editovat | editovat zdroj]

Knihovna sídlí v budově někdejší synagogy, která je zapsána v rejstříku jako kulturní památka České republiky.[1] Své jméno nese po významné uherskohradišťské osobnosti – spisovateli, bibliofilovi a knihovníkovi Bedřichu Beneši Buchlovanovi.

Na čelní fasádě se nachází pamětní deska připomínající „umučení příslušníků žinovské obce“, ve vstupní hale je nad úložnými boxy umístěna vzpomínka obětem holokaustu. Původní účel budovy připomíná i desatero ve štítu a zachované kovové sloupy.

V roce 2022 prošla budova opravou, při které byla mj. vyměněna okna a budova změnila barvu z růžové na šedou.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-12-27]. Identifikátor záznamu 163159 : Synagoga v Uherském Hradišti. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Bývalá židovská synagoga se dočká opravy. Fasáda dostane jinou barvu. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana. Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Příprava vydání Jaroslav Klenovský ,Radek Jančář. Uherské Hradiště: Spolek přátel literatury a knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti, 2005. S. 10. 
  • PORTL, Pavel. Bedřich Beneš Buchlovan, známý neznámý. Uherské Hradiště, Zlín: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti; Knihovna B. Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti; Muzejní spolek v Uherském Hradišti; Krajská knihovna Františka Bartoše, 2005. 77 s. ISBN 80-86185-42-7, ISBN 80-86886-05-0. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]