Knížectví Lichtenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o území. O dalších významech pojednává článek Lichtenberg.
Knížectví Lichtenberg
Fürstentum Lichtenberg
 První Francouzské císařství 18151834 Pruské království 
Prusko 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
     knížectví Lichtenberg
Obyvatelstvo
Státní útvar
Německý spolekNěmecký spolek Německý spolek
Státní útvary a území
Předcházející
První Francouzské císařství První Francouzské císařství
Následující
Pruské království Pruské království
Prusko Prusko

Lichtenberské knížectví či Knížectví Lichtenberg (německy Fürstentum Lichtenberg) bylo malé německé knížectví na západním břehu Rýna v letech 18161834.

Knížectví bylo (jako exkláva) v personální unii s Vévodstvím sasko-kobursko-saalfeldským, po roce 1826 s Sasko-kobursko-gothajským vévodstvím. Jako svrchované knížectví patřilo do Německého spolku. Centrem knížectví bylo město St. Wendel, další velké město bylo Baumholder.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po porážce Napoleona získal v roce 1816 za odměnu vévoda Arnošt III. Sasko-Kobursko-Saalfeldský (starší bratr budoucího krále Leopolda I. Belgického) území bývalého "panství Baumholder" v okolí měst Baumholder, St. Wendel a Kusel o velikosti asi 537 km² s přibližně 25 000 obyvateli. Stejně tak získal za odměnu sousední území knížectví Birkenfeld oldenburský vévoda, které leželo na severozápad od Lichtenburska a hranici mezi nimi tvořila řeka Nahe. Na sever od Lichtenburgu se nějaký čas nacházela východní část Hesensko-homburského lantkrabství.

V roce 1819 bylo území přejmenováno podle hradu Lichtenberg, který se zde nachází, na knížectví Lichtenberské.

V letech 18241831 zde pobývala před a po rozvodu manželka vévody Luisa Sasko-Gothajsko-Altenburská († 1831).

Kvůli politickým nepokojům ze dne 31. května 1834 v St.Wendelu a velké vzdálenosti od hlavní části Vévodství sasko-kobursko-gothajského, prodal vévoda knížectví Lichtenberg Prusku v roce 1834 za roční rentu ve výši 80 000 tolarů. Velké části tohoto výtěžku byly použity pro rozšíření vévodského panství v Greinu v Rakousku. Prusko z území učinilo okres St. Wendel v provincii Porýní.

Dnes je území bývalého knížectví rozděleno mezi spolkové země Sársko a Porýní-Falc.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Fürstentum Lichtenberg na německé Wikipedii a Principality of Lichtenberg na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.1911encyclopedia.org [online]. [cit. 2010-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]