Klášter Sadská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter augustiniánů kanovníků v Sadské u Nymburka
Kostel svatého Apolináře v místě bývalého kláštera
Kostel svatého Apolináře v místě bývalého kláštera
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MístoSadská, okres Nymburk
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádAugustiniáni kanovníci
Založení1118
Zrušení1362 - kapitula přeložena do Prahy, 1421 - klášter zničen husity
Obnovení-
Mateřský klášterRoudnice nad Labem
Představenýprobošt Ota Pražský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter v Sadské je někdejší klášter augustiniánů kanovníků, založený roku 1362 při kostele svatého Apolináře poté, co byla tamní kolegiátní kapitula přenesena ke kostelu sv. Apolináře v Praze. Nacházel se ve městečku Sadskáokrese Nymburk, ve Středočeském kraji. Roku 1421 byl těžce poškozen husity, zachoval se pouze románský kostel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Apolináře v Sadské bývalého kláštera

K roku 1118 je na vrcholu svědeckého kopce v Sadské doložena existence kolegiátní kapituly sv. Apolináře. Motivací mohla být existence panovnického dvorce, na jehož půdě je doloženo konání několika kolokvií, tedy shromáždění církevních a světských elit, na nichž se rozhodovaly klíčové problémy knížectví.

Roku 1362 byla kapitula z podnětu samého císaře Karla IV. ze Sadské přenesena do Prahy k nově založenému kostelu svatého Apolináře na Novém Městě pražském. Iniciátorem přeložení kapituly byl první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Jeho nástupce Jan Očko z Vlašimi však 10. května 1375 při sadském kostele položil základní kámen k novému klášteru Augustiniánů a dal jí připsat statek Opočnice s vesnicí. Převor Benedikt alias Beneš, který se přátelsky stýkal s pražským arcibiskupem Janem z Jenštejna, pozvedl úroveň konventu na vysokou úroveň, jak rozmnožením knihovny, tak uzavřením smluv o sbratření ("konfraternitě") s kláštery v Třeboni, v Praze na Karlově, ve Šternberku na Moravě a v Krakově-Kaziměři.[1]

Klášter v Sadské zanikl v roce 1420 během husitských válek, kdy řeholníci klášter opustili. Část z nich se uchýlila do zaháňského kláštera ve Slezsku a druhá skupina se přidala ke spolubratřím v klášteře v Roudnici nad Labem, kteří se uchýlili do kláštera Panny Marie na písku ve Vratislavi. Tam byl roku 1427 zvolen poslední sadský probošt Petr († 1472). Po roce 1450 již řeholníci v obou exilových klášterech vymřeli.[2] Po husitských válkách již klášter nebyl obnoven.

Jedním z proboštů původní kolegiátní kapituly byl Ota, pozdější pražský biskup (v letech 1140–1148).

Klášterní knihovna[editovat | editovat zdroj]

Klášter měl vlastní knihovnu, z níž se dodnes dochovalo okolo dvaceti rukopisů. Jejich osud později splynul s dějinami knihovny augustiniánské kanonie v Roudnici nad Labem, kam se zřejmě v husitském období dostaly s řeholníky ze Sadské. Dochovalo se 23 středověkých rukopisů, které byly po zrušení roudnické kanonie převedeny do Knihovny Národního muzea v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Floridus Röhrig (ed.),Die Stifte der Augustiner-Chorherren in Böhmen, Mähren und Ungarn. Klosterneuburg-Wien 1994, s. 214.
  2. Floridus Röhrig (ed.),Die Stifte der Augustiner-Chorherren in Böhmen, Mähren und Ungarn. Klosterneuburg-Wien 1994; s. 214; Kamil Boldan, 1992, s. 79-93..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Kamil Boldan: Die Augustiner-Chorherren aus Raudnitz und Sadská im Exil in der Hussitenzeit als Schreiber der Handschriften. In: Studie o rukopisech 29, 1992, s. 79-93.

  • V Jelínek:Sadská. Praha 1912
  • Floridus Röhrig (ed.),Die Stifte der Augustiner-Chorherren in Böhmen, Mähren und Ungarn. Verlag Mayer & Comp., Klosterneuburg-Wien 1994, 362 stran; ISBN 3-901025-34-0, s. 213-216.
  • Pavel Vlček, Petr Sommer, Dušan Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri Praha 1998, s. 632.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]