Klik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled z boku na provedení kliku

Klik (neboli vzpor ležmo[1]) je posilovací cvik zaměřený rozvíjející hlavně a především horní část těla. Je vhodný pro všechny věkové kategorie i pro různě pokročilé cvičence. Je zaměřen především na prsní svalstvo, tricepsy, (břišní svaly – např. přímý sval břišní, zádové svaly a deltové svaly v menší míře)[2] a nepatrně i na bicepsy. Cvik lze změnou polohy rukou různě obměňovat a tím měnit zatížení jednotlivých svalů. Kliky jsou základním cvičením v atletice, obecně tělesném rozvoji a vojenském fyzickém tréninku. Jsou také běžná forma potrestání používaného v armádě, sportovních školách a školách bojových umění.

Provedení kliku[editovat | editovat zdroj]

Standardní klik[editovat | editovat zdroj]

Animace kliku[3]

Cvik se provádí na podložce. Ruce jsou na ni položeny tak, aby byly stejně daleko od sebe jako ramena (pod nimi)[4]. Během celého cviku se dotýká cvičenec země jen dlaněmi a špičkami nohou. Trup, břicho a nohy musí být celou dobu provádění kliku v rovině.

Jedno opakování cviku začíná pokrčením rukou v loktech a pomalým spouštěním hrudníku dolů, těsně nad podložku. V tom okamžiku nastává změna a cvičenec vytlačí hrudník zpět nahoru do výchozí polohy. Důležité je nepřerušovat napětí prsního svalstva, ve spodní poloze nelehat na zem a ve svrchní poloze nepropínat lokty. Spousta začátečníků provádí pomocné pohyby pánve a zadku, které snižují efektivitu cviku a nebo neudržují trup, břicho a nohy v rovině, to kvůli nedostatečně rozvinutému svalstvu břicha. Musí pracovat pouze hrudník, ostatní části těla jsou fixované.

Nadechovat se při pohybu dolů a vydechovat při pohybu nahoru.

Tato varianta kliku posiluje tricepsy a prsní svaly, v menší míře i ramenní a také břišní i zádové svaly.[2]

Klik na kolenou[editovat | editovat zdroj]

Takzvaný dámský klik je jednodušší variantou kliku. Cvik se provádí s tím rozdílem, že se během něho neopírá o špičky chodidel, ale o kolena. Je to výborná varianta pro začátečníky, protože na paže nejsou vyvíjeny takové tlaky, které by cvičenec nezvládl.

Úzký klik[editovat | editovat zdroj]

Paže se v této variantě cviku spouští podél těla, zhruba na šířku ramen. Na rozdíl od standardního kliku nesměřují lokty do stran, ale dozadu a je nutné je držet u těla. Více zaměřeno na tricepsy.

Široké kliky[editovat | editovat zdroj]

V této variantě jsou paže dále od sebe než u standardních kliků, více se tak zapojují svaly ramen (deltový sval).

Diamantové kliky[editovat | editovat zdroj]

V této variantě se ukazováčky a palce paží dotýkají a vytváří tak obrazec, který vypadá jako diamant; lokty jsou drženy co nejblíže k tělu. Tato varianta je ještě více zaměřena na tricepsy než úzký klik.

Klik s vyvýšenýma nohama[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta počítá s nohama podepřenýma ve výši ramen o nějakou překážku. Ideální je například lavička nebo gymnastický míč. Tato varianta je více zaměřená na ramenní svaly.

Výbušné kliky[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta vychází ze standardního kliku. V této variantě je důležité se odrazit od země, někdy je klik doplněn i tlesknutím. Tento cvik rozvíjí výbušnost zapojených svalů.

Lukostřelecké kliky[editovat | editovat zdroj]

Tento druh kliků vychází ze širokých kliků, s tím rozdílem, že místo aby byl klik prováděn rovnoměrně oběma pažemi, tak v této variantě je střídavě jedna paže vždy napnutá (ale dlaň se vždy dotýká stejného místa na zemi) a druhá dělá klik. To způsobí, že tělo, když dělá klik, vždy přesune do strany paže, která zrovna vykonává práci.

Pavoučí kliky[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta opět vychází ze standardního kliku. Tato varianta je náročné pro břišní svaly šikmé, protože se v průběhu cviku vždy na střídačku zvedá do boku směrem k lokti vždy jedna noha.

Ramenní kliky[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta se liší od standardního tím, že během něho není trup s nohama ve vodorovné přímce, ale nohy s trupem jsou v pravém úhlu, jakoby v předklonu. Klik je zaměřen na ramena. Čím se budou ruce dotýkat země blíže nohám, tím více budou zatížené ramenní svaly oproti prsním.

Kliky na jedné ruce[editovat | editovat zdroj]

Obtížná varianta kliku, které opět vychází ze standardního provedení. V této variantě je jedna ruka za zády a druhou je prováděn klik. Nohy jsou široce roztaženy. Důležité je provádět na každou ruku stejný počet opakování.

Kliky ze stojky s oporou nohou[editovat | editovat zdroj]

Jedna z obtížnějších variant cviku, ve které se už nohy nedotýkají země, ale jsou opřeny ve stojce o zeď. Cvik je obtížný, ať už z hlediska síly cvičence nebo koordinace pohybů, protože už při malé chybě hrozí zranění. Cvik se provádí ze stojky (například opřené o zeď), ruce jsou zhruba na šířce ramen. Opakování se provádí spuštěním celého těla a po dotyku hlavy se zemí je vytlačeno tělo zpět nahoru.

Kliky ze stojky bez doteku nohou[editovat | editovat zdroj]

Nejobtížnější varianta cviku. Cvik začíná ve stojce, ruce jsou trochu šíř než na šířku ramen a tělo je svisle vzhůru. Opakování se provádí spuštěním celého těla dolů a držením ho ve vodorovné pozici, pak ještě spuštěním (pouze na pažích, bez dotyku nohou) k zemi, vytlačením nahoru do vodorovné polohy a dalším vytlačením nahoru do stojky. Cvik je vysoce náročný na koordinaci, sílu a koncentraci, protože je nutnou během celého cviku mít váhu celého těla jenom v rukou a přes páku ramen a břicha zvedat celé tělo.

Dand[editovat | editovat zdroj]

Dand, také známý jako hindský push-up

Nejzákladnější forma dand začíná od pozice jógy směrem dolů a přechází do pozice pozice kobry. To je také známé jako hindský push-up. To je obyčejné v indické fyzické kultuře a indických bojových uměních, zvláště Pehlwani. Bruce Lee to také používal ve svém tréninkovém režimu a označoval jej jako „kočičí úsek“. Jedná se o efektivní cvičení síly jádra, protože dynamicky zahrnuje jak přední, tak zadní řetězce harmonickým způsobem. Existuje mnoho variací hindského push-upu, i když většina zahrnuje dvě polohy použité v nejzákladnější verzi.[5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://www.policie.cz/clanek/prijimaci-rizeni-2016-posouzeni-fyzicke-zpusobilosti-uchazece.aspx, 13. 11. 2020.
  2. a b Klik - král cviků: biomechanika, správná a špatná technika [online]. [cit. 2016-07-12]. Dostupné online. 
  3. http://www.livestrong.com/article/512170-difference-between-close-and-wide-armed-pushups/
  4. ACE Fit | Exercise: Push-up. ACE Fit | Fitness Information [online]. [cit. 2016-07-13]. Dostupné online. 
  5. Mujumdar D.C., The Encyclopedia of Indian Physical Culture, 1950, p. 460, plate 131
  6. Lee, Bruce, 'Preliminaries' in The Tao of Jeet Kune Do, California: Ohara Publications, 1975, p.29

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]