Klidná síla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Klidná síla“ je heslo politické strany Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová.

Heslo Klidná síla bylo poprvé KDU-ČSL využito už v roce 1996, v době, kdy předsedou strany byl Josef Lux, a jeho objevitelem byl Petr Pithart. Původně to však bylo heslo Francoise Miterranda z jeho kampaně v roce 1981.

Bylo také využito ve volbách do Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky v roce 2006. Stejným názvem byl též pojmenován pár rychlíků R 756[pozn. 1] (JeseníkPlzeň) a R 757[pozn. 2] (PlzeňJeseník), jehož provozovatelem byla po dobu platnosti jízdního řádu 2005/2006 společnost České dráhy. Za tento název zaplatila strana 80 000 Kč. Těsně před volbami byla ve vlaku též vedena přímá kontaktní volební kampaň. Jedná se o první a zatím jediný případ využití pojmenování vlaku k volební kampani v České republice. Reklamní pojmenování vlaků jsou jinak poměrně častá, např. Expres Budvar, který jezdil z Prahy do Českých Budějovic.

V následujícím jízdním řádu, který vstoupil v platnost v prosinci 2006, už název „Klidná síla“ využit nebyl a pár rychlíků 756 a 757 jezdil nepojmenovaný, a to na trase PrahaFrantiškovy Lázně a zpět.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]