Klášter anglických benediktinek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter anglických benediktinek
Dvůr bývalého kláštera
Dvůr bývalého kláštera
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
Místo13. obvod
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád svatého Benedikta
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter anglických benediktinek (francouzsky Couvent des Bénédictines anglaises, též Couvent des Filles-Anglaises, tj. Klášter anglických sester nebo zkráceně Couvent des Anglaises, Klášter Angličanek) byl ženský benediktinský klášter v Paříži. Nacházel se v ulici Rue du Champ-de-l'Alouette ve 13. obvodu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter byl založen v roce 1664 na pařížském předměstí Saint-Marcel pro benediktinky, které přišly do Paříže z protestantské Anglie. První abatyší se stala Brigitte More, vnučka anglického kancléře Thomase Mora.

Během Velké francouzské revoluce v období Teroru byl klášter změněn na vězení a jeptišky byly v říjnu 1793 uvězněny ve vlastním klášteře. Dekretem bylo dále nařízeno zatknout všechny Angličany přítomné na území Francie. V klášteře bylo vězněno množství osob jako Jacques Duval Espremenil, rada Pařížského parlamentu (gilotinován), herečka Marie Babin de Grandmaison (gilotinována), Marie-Louise O'Murphy, milenka Ludvíka XV., Marie-Genevière de Vassan, matka Honoré de Mirabeau, a mnoho kněží různých řádů a kongregací.

Dne 16. července 1794 byly sestry převezeny do vězení na zámek Vincennes. Dne 7. listopadu byly přemístěny do jiného kláštera a po Thermidorském převratu byly dne 15. března 1795 propuštěny. Pařížský generální vikář usoudil, že je rozumné, aby odjely. Dne 3. července přistály v Doveru a už nikdy neopustily Anglii.

Budovy kláštera byly jako národní majetek v roce 1799 prodány, částečně zbořeny a na počátku 20. století částečně přestavěny na obytné budovy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couvent des Anglaises na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]